,

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ЛУК НА ФУРНА

пилешки дробчета рецепта
Това са „исторически“ пилешки дробчета. Така ги наричат всички наши приятели, които достатъчно дълго са опитвали този деликатес, приготвян от моята свекърва. Нямаше празник, нямаше рожден ден или сватба, на която да не присъстват тези пилешки дробчета. Това е, защото моят свекър почти цял живот се е занимавал с птицевъдство и нямаше как пилешкото дробче да не е на почит и уважение, а пък моята свекърва да не е най-добра в приготвянето им. Така, че …аз също се научих да ги приготвям и не, че е някаква много сложна рецепта, но си има някои тънкости, като например – добавянето на много любов при изпълнението й.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
 
400 г пилешки дробчета
3 глави кромид лук или връзка пресен лук
1 с. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. вода
  • Обелвам и нарязвам лука на филийки. Не се старая да са много тънки, защото така повече усещаме вкуса му.
  • Почиствам пилешките дробчета, ако е нужно от зелените остатъци от жлъчката. Не ги отделям едно от друго. Те са свързани с жилка две по две. Измивам дробчетата добре и ги оставям да се изцедят от водата.
  • Предпочитам да купувам свежи пилешки дробчета, но ако случайно купя от замразените, размразяването им е винаги за дълго време на стайна температура или за цяла нощ в хладилника. Не използвам размразяване в микровълнова фурна или във гореща вода. При такова екстремно размразяване се наранява целостта на дробчетата и много лесно се разкашкват при приготвянето им.
  • Старая се от началото до края на обработването им, да запазя целостта им, което допълнително допринася за техния невероятен вкус.
  • След като дробчетата са добре изцедени от водата ги подреждам в подходяща по размер тавичка. Аз използвам от йенско стъкло.
  • Покривам дробчетата с половината количество лук, посолявам на вкус, добавям черен пипер на вкус и чубрицата.
  • Покривам с останалото количество лук и много внимателно с ръце, съвсем леко ги поразмесвам. Не използвам вилица или лъжица за разбъркване, за да запазя целостта им.
  • Заливам с олиото и водата.
  • Слагам тавичката в студена фурна и включвам на 200 градуса, но без вентилатор.
  • След около 30 минути, когато започне да се усеща уханието на ястието, изваждам тавичката и с помощта на лопатка или на две лъжици, обръщам много внимателно дробчетата. Ако ги разбъркате, те ще се раздробят. Поради тази причина обръщането им е много внимателно.
  • Връщам тавичката отново в горещата фурна и печенето на дробчетата продължава още 20 минути на 200 градуса или докато останат на мазнина и леко потъмнеят от горе. Ако случайно се препекат – дробчетата стават много сухи. За добрия вкус на дробчетата е важно те да са сочни.
Сигурна съм, че много от Вас могат да си приготвят вкусни пилешки дробчета, но исках да споделя и изпитаната рецептата на моята свекърва – любимата на всички баба Руска!
Добър апетит!
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

81 Отговори на “ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ЛУК НА ФУРНА”

  1. Здравейте! Днес ще изпробвам тази рецепта, която е много по-подходяща и практична от пържените на тиган и пръскащи дробчета (колкото и да се старае човек, няма начин да не се изпръска) 🙂. И аз съм фен на Вашите рецепти.

    Харесвам

  2. В къщи не се консумираха пилешки дробчета,попаднах на рецептатА,направих я и много се хареса, вече правя само така и все ме подсещат да направя скоро.Благодаря за чудната рецепта!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩЕ ЧАКАМЕ ОЩЕ ТВОРЕНИЯ!

    Харесвам

  3. Здравейте, уникална рецепта! Аз добавих уни сос върху дробчетата, и замених водата с бяло вино. Благодаря за рецептата.

    Харесвам

  4. Здравейте, Анонимен! Съжалявам, че никъде не съм споменала, че печенето е без капак. Мислех си, че снимките са достатъчни. Те показват разпространените в магазинната мрежа ТАВИЧКИ от йенско стъкло, които са продълговати и се продават без капак. Извинете, че не съм го уточнила. Не е нужно да ги похлупвате. Благодаря за уместния въпрос

    Харесвам

  5. Благодаря Ви, Анонимен! Тази рецепта е наистина много лесна, а резултатът впечатляващо вкусен! Спомен от моите свекър и свекърва. Поздрави!

    Харесвам

  6. Здравейте, Анонимен! Благодаря, че споделихте своя опит и впечатления от рецептата на моята свекърва. Рецептата е на мноооооого години. Както и в основната публикация съм написала, това е една историческа рецепта и хиляди пъти приготвяна. Бланширането не е нужно, но Вие така сте се преценели. Пък и във времето на социализма, когато е всъщност измислена тази рецепта, се е налагало на жените да приготвят храната за много кратко време, в много неудобни и малки кухни. От там идват и тези опростени и облекчени рецепти. Докато се пекат дробчетата е трябвало сигурно да прегледа домашните на децата и т. н. Време за бланширане и други екстри просто не е имало. Но…благодаря за споделения опит! Поздрави!

    Харесвам

  7. Здравейте 🙂 Сготвих дробчетата по предоставената от Вас рецепта с едно изключение. Добре е , преди да се започне готвенето на дробчетата в фурната , да се бланшират преди това. Поставят се във вряла вода с малко сол. След топлинната обработка се измиват внимателно и се подреждат в тавичката и продължаваме по вашата рецепта. Благодаря Ви, бяха много вкусни. 🙂

    Харесвам

  8. Привет отново! Радвам се, че сте доволен от рецептата! Има още голям избор от рецепти в Ухае на…И всичките са лично изпробвани многократно от мен и моето семейство! Поздрави!

    Харесвам

  9. Не покрих тавичката с нищо,както казахте.Дробчетата станаха превъзходни.Благодаря за чудесната рецепта!

    Харесвам

  10. Здравейте, Донка! Радвам се, че сте успели да достигнете до моята рецепта за пилешки дробчета! Страхотно е, че споделихте и впечатленията си! Дано да има какво още да приготвите за Вашите близки от Ухае на…Бъдете здрава!

    Харесвам

  11. Рецептата е прекрасна!Стават най-вкусните пилешки дробчета!Благодаря от сърце за сполучливата и бърза рецепта! Поздрави! 🙂

    Харесвам

  12. Привет, Анонимен! Щастлива съм, че сте попаднали на Ухае на…и рецептите описани от мен! Радвам се, че тези „исторически“ дробчета са се получили сочни и вкусни! Поздрави и до нови срещи!

    Харесвам

  13. Здравейте! Адмирации за блога, в него открих толкова вкусотии точно от моите спомени събрани на едно място, където никъде досега не съм! Дробчетата станаха УНИКАЛНО сочни и вкусни! Благодаря!!!

    Харесвам

  14. Здравейте, Анонимен! Благодаря много, че сте ми се доверили в избора на рецепта за пилешките дробчета. Много интересна интерпретация сте направили с Вашите дробчета. Ще пробвам и аз да направя този лек „гаф“! Със сигурност ще ми хареса! Благодаря!

    Харесвам

  15. Първо искам да кажа, че това е най добрата рецепта за дробчета…поздравления :))Правил съм я много пъти, но въпреки това всеки път препрочитам рецептата преди готвене…та днес лек гаф…вместо половина ч.чаша олио сложих бира и водата…единствената мазнина, к използвах беше 3 пръскания трюфелно олио….станаха уникални…а и вместо сол ..сос уорчестър

    Харесвам

  16. Честита Баба Марта, Анонимен! Така е! Дробчетата стават чудесни и изпечени с прясно мляко. Но това е друга рецепта, присъстваща в Ухае на…! Поздрави от мен!

    Харесвам

  17. Здравейте, Анонимен! Радвам се, че вкусът на тези дробчета Ви е допаднал. Много пъти сме ги приготвяли и все не можем да им се насладим! Хубаво е, че сте се сетили да намалите вадата! Количеството вода зависи и от размера на тавичката също така! Поздрави!

    Харесвам

  18. Наистина сполучлива рецепта, вкусно се получи, но ми се наложи да изхвърлям вода. Следващия път ще сложа по-малко. 🙂 Благодаря!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com