КЪПАНА БАНИЦА

Ето това е поредната рецепта, която ме кара да изживявам куп емоции! Накара ме да си спомня за един предишен живот. Направи ме  щастлива от уменията си да правя кори за баници. Накара ме за пореден път да се чувствам горда, че съм от БЪЛГАРИЯ.
Къпаната баница е не само много вкусна и различна! Направата на къпаната баница е едно преживяване, което дължа на Снежана Белчева. Благодаря на дамата, че дори и след една година, сподели много подробно в моята група Обичам да готвя как се прави. Аз бях впечатлена още от снимките, които тя показа. А сега още съм в еуфория, след като я приготвих и опитах. И колекцията с подробни рецепти за баници се запълни с още една. Надявам се така да съм полезна на всички, които искат да придобият умението да правят сами корите за баници и то в различни варианти.
Цялата направа на тази баница е едно приключение. За целта е нужно да изпратите „домашните любимци“ на разходка. Да си пуснете музика, да си облечете удобни дрехи и ще се потопите в много мисли, спомени и т. н. докато си разточвате корите за къпаната баница.
Как се разточват кори с точилка съм описала много подробно в рецептата за шопска баница ето тук. Следвайте само упътванията. Тестото за къпана баница се прави само с яйца и това го прави лесно за разточване и трудно на скъсване. Но пък…напомня за нещо много познато. Нещо, което днешните млади домакини познават и приготвят по-добре, отколкото корите за българската баница. И…това е пастата.
Още, когато усетих на пипане корите, след тяхното къпане бях сигурна на какво ми напомнят. Преди има няма 30 години разточих за първи път и аз като млада домакиня кори за лазаня. Това е в началото на 90-те години, когато в България още не бяхме чували за паста, освен вече наложилите се спагети, но в побългарен вариант. Аз бях опитала лазаня вече в чужбина и много исках да покажа на моите деца вкусът ѝ. Запретнах ръкави и получих невероятна лазаня с домашно точени кори, защото по магазините не се продаваха никакви.
Но да се върна на моята къпана баница. Много подробно ще опиша цялата направа, но ще оставя на Вас сами да решите по какъв начин да я изпечете. Може върху печката, както вече заедно сме пекли пататник /рецептата е ето тук/, може и във фурната. Аз лично не успях да използвам препоръките за изпичане на Снежана Белчева, защото печката ми няма опция за печена само на долен реотан, но с известни проби получих невероятна баница. В някои райони на България този вид баница е позната като МАКАРИНА, а в други райони е позната като МЛИН, но така или иначе говорим за КЪПАНА БАНИЦА.
И…време е да включваме на турбо и да се забавляваме!
😀😁😂😃😄😆😍

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
5 яйца с размер М
1 ч. л. сол
около 600 гр брашно – моето е ТИП 405
За плънката:
200 гр масло
100 мл олио
500 гр сирене – моето е турско от Норма, но може и гръцко, ако нямате българско сирене
 • Яйцата и солта разбих лекичко с вилицата в купата на миксера. Включих миксера на първа степен с накрайник за тесто и започнах много малко по малко да добавям от брашното към яйцата.
 • Увеличих миксера на втора степен и продължих да добавям, ама нистина малко по малко от брашното. Месих до меко тесто, но при мен беше нужно само 400 грама от това брашно. Останалите 150 грама използвах за разточването на корите. А 50 грама ми бяха просто в повече.
 • Ако случайно стане така, че сте добавили повече брашно и тестото Ви стане на трохи, не се паникьосвайте. Не сте го похабили. Просто си намокрете ръката с вода и напръскайте тестото. Продължете да месите, ако още е на трохи повторете процедурата. И така докато получите гладко и меко тесто. Но в никакъв случай не доливайте течност, защото тогава вече няма оправяне.
 • Готовото тесто оставих в купа и покрих с фолио за свежо съхранение. Около 30 минути изчаках тестото да се отпусне.
 • Мекото тесто оформих на руло.
 • Рулото разделих на 12 горе долу еднакви части, които оформих на гладки топки.
 • Аз съм от старото поколение и ги подредих върху набрашнена и чиста кухненска кърпа, но Вие можете и само върху фолио за свежо съхранение да ги подредите и завиете, за да не изсъхват.
 • Всяка топка разточих с точилката
 • Техниката на разточване съм описала в рецептата за Шопска баница
 • Големината на всяка кора е около 30 см в диаметър или колкото е голяма тавата, с която разполагате. И…не се старайте да четете вестник през кората. Не е нужно за този вид баница. А малките дупчици и накъсвания не са някаква пречка за получаването на вкусна баница.
 • Всяка готова кора подреждах на масата, като се стараех да не се застъпват много, за да не залепнат.
 • Докато разточа всичките 12 кори имах време много да помечтая, да мисля за нови предизвикателства в кулинарията и така нататък. А корите поизсъхнаха и така тяхното къпане е по-лесно.
 • Намазах дъното и стените на на тавата обилно с олио.
 • Поставих първата кора и отново намазах с олио и поръсих с малко масло.
 • Студеното масло нарязах на малки кубчета и така лесно поръсвах баницата.
 • Сиренето натроших с пръсти
 • В тавата на печката сипах около 2 литра вода и сложих върху котлоните. Моите котлони са индукционни и нямаше проблем. Използвах два от тях. Първо включих на 9, докато водата заври и после намалих и двата на 5 като поддържах водата да къкри.
 • Пуснах първата кора в къкрещата вода и си броих на ум до 30.
 • Ако случайно кората не потъне съвсем, а се издува я потапях с дървената лопатка.
 • Тази техника на потапяне на тестото във вряща вода сме използвали вече при направата на бретцели.
 • След 30 секунди извадих кората с помощта на решетъчната лъжица, отцедих излишната вода и…
 • …пуснах кората във втора тава, но със студена вода. Това е, за да се охлади бързо кората и да може да се подреди в тавата.
 • Сега вече с ръка отцедих от излишната вода…
 • И опънах кората върху първата кора.
 • Поръсих с кубченца масло и натрошено сирене.
 • Поддържах котлоните на пета степен, но ако ми се стори, че водата се охлажда, увеличавах. Един път долях също така вода, защото с корите намалява и количеството на водата. Оставих я да заври и чак тогава продължих.
 • Повторих цялата процедура с всички кори, без последната кора.
 • Когато добавих последната къпана кора не поръсвах със сирене, а само намазах с олио и …
 • …поръсих с масло.
 • Покрих с последната суха кора също намазах с олио и поръсих с масло.
 • Покрих баницата с фолио, за да се задушава по време на печенето.
 • Чудех се на каква програма да пека баницата, защото моите стари тави не са подходящи за индукционни котлони и трябваше да пека във фурната.
 • Започнах с програмата за пица, която пече само отдолу, но пък има вентилатор. Първите 20 минути нямаше никакви индикации да се пече.
 • После преминах на горно и долно печене и увеличих фурната до 220 градуса.
 • След 30 минути баницата беше леко порозовяла отстрани и така прецених, че се е запекла отдолу.
 • Леко отделих с нож от стените на тавата, захлупих с втората тава и обърнах. Тази техника също Ви е позната от направата на пататник и клин с ориз. Все рецепти от Ухае на…
 • Върнах баницата във фурната и допекох до златисто.
Сервирах баницата гореща, защото нямахме търпение да я чакаме да изстива.
Невероятен вкус, който не се забравя. Остава завинаги в нашето съзнание.
Но това мога да напиша за всяка една българска рецепта за баница с домашно точени коре, без значение коя точно.
Това е нашето богатство. Умението да точим сами! Нека го предадем на децата си и да го оставим в наследство за поколенията.
Ако харесвате моите рецепти и начина по който Ви ги представям, можете да се присъедините към моята Фейсбук-група ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ! В нея ще срещнете хора, които обичат да се забвляват в кухнята и да споделят рецепти!

0 Отговори на “КЪПАНА БАНИЦА”

 1. Здравейте Петя. Много Благодаря за рецептата. Баницата стана страхотна.Жива и здрава.Поздрави

  Харесвам

 2. Привет, Елена! Май няма с какво да те изненадам! А пък с баба ти сме на едно мнение. Баницата се пече само отдолу като пататник, точно както съм обяснила, долната и горната кори са сурови, както съм написала, еднакво тесто, само не съм нарязала на ромбове, което е по-лесният вариант. Радвам се, че съм се справила! Поздрави

  Харесвам

 3. Петя,моята баба беше майстор на тази баница.Правеше я за Нова година винаги, но корите са като за лазаня т.е. по – дебели.Режеше ги на ромбчета и тях потапяше във водата без да прави последващо потапяне в студена вода.Най – добната и най – горната кора са сурови.Пече се като пататник т.е. само отдолу.А тестото е същото.Чудна баница става и е много, много вкусна.Поздрави , справила си се чудесно, така се слагат топчетата върху кърпа.И баба така процедираше при приготвянето.

  Харесвам

 4. Здравейте Петя. Много Благодаря за рецептата. Баницата стана страхотна.Жива и здрава.Поздрави

  Харесвам

 5. Привет, Елена! Май няма с какво да те изненадам! А пък с баба ти сме на едно мнение. Баницата се пече само отдолу като пататник, точно както съм обяснила, долната и горната кори са сурови, както съм написала, еднакво тесто, само не съм нарязала на ромбове, което е по-лесният вариант. Радвам се, че съм се справила! Поздрави

  Харесвам

 6. Петя,моята баба беше майстор на тази баница.Правеше я за Нова година винаги, но корите са като за лазаня т.е. по – дебели.Режеше ги на ромбчета и тях потапяше във водата без да прави последващо потапяне в студена вода.Най – добната и най – горната кора са сурови.Пече се като пататник т.е. само отдолу.А тестото е същото.Чудна баница става и е много, много вкусна.Поздрави , справила си се чудесно, така се слагат топчетата върху кърпа.И баба така процедираше при приготвянето.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: