ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЖИВОТ В ЗОНАТА

Да не си помислихте, че съм се отказала от живота в Зоната?
Не!
Все още съм в Зоната! И защо? Защото има смисъл!
Откакто се храня балансирано и според философията на Бари Сиърс, се чувствам лека, изпълнена с енергия и самочувствие и много, ама много амбицирана!

Искам с няколко изречения да Ви разкажа как продължих живота си в Зоната след последния споделен с Вас ден от шестата седмица.
Аз продължих да се храня балансирано, както описва Бари Сиърси – 30 % протеини, 30 % мазнини и 40 % въглехидрати.
В началото намаляването на теглото беше много бързо – по 3 кг. на месец, но явно след като намалих излишната натрупана вода в тялото си, намаляването на теглото рязко спадна, но пък обиколката на корема се намали с почти цели 10 см за целия този период.
След като минаха първите 6 седмици в непрекъснато измерване с кантарчето на всички продукти, вече толкова много бях свикнала да определям на око храната си, че спрях да използвам кантарчето. Вече знаех как точно да си напълня една чинийка с балансирана храна, според изискванията на Зоната и без да използвам теглилката.
Започнах все по-често да използвам и продукти от червената таблица на Зоната, защото например четири месеца не бях хапвала ориз. А ориз е любимата ми храна, заедно със спагети и картофи. Но той и Бари Сиърс е казал, след две седмици строга Зона е хубаво един ден да се насладим на храна, която е от червената таблица. Така после отново преминаваме към зелената Зона, без да се притесняваме, че ще качим килограми или пък ще върнем сантиметър към обиколката на корема. Важното е да бъде храната балансирана с точната пропорция от протеини, мазнини и въглехидрати.
През целия този четиримесечен период не престанах да пия вода. Пия почти 3 литра вода на ден. Това е нещо, което може би няма да намаля скоро, пък и самият организъм си казва – „Дай вода“. 
Другото, което много стриктно спазвам е режимът. А именно: до един час от събуждането да съм пила вода и закусила, кафето ми е с мляко и без захар, но винаги след закуска или по време на закуска. Никога на гладно! После почти винаги в 12 часа обядвам. Всички знаят, че по това време само храната ме интересува, дори и на работата. Взимам почивка и хапвам, предварително приготвената в кутия балансирана храна. Следва следобедна закуска в 16 часа от един блок. Следобед ям предимно плодове, ядки и обезмаслен кашкавал или сирене. Киселото мляко не ми влияе много добре. Аз си имам някаква лактозна непоносимост, която при по-дълга употреба на кисело мляко се отразява при мен с подуване на корема. Следва вкусна вечеря в 18 часа, която е в повечето случаи лека. Като повечето въглехидрати са бяло вино, червено вино или позволеното количество твърд алкохол. Обичам към 23 часа леко похапване преди лягане, което е под формата на извара с добавки или пък малко уиски с ядка и отново кашкавал.
За тези четири месеца не ми се е случвало да усещам глад, което е и едно от важните условия за успех в Зоната.
Не спирам да правя и планинските преходи. Всяка седмица минавам минимум 10 км в гората. Упражнения правя само като имам „муза“. Ще рече рядко, но пък със Зоната отслабването е пропорционално. Свалят се бавно килограми, но пък се топят мазнини. И фигурата се моделира с храненето.
Много важно е да знаете, че ако се занимавате активно със спорт и храненето е малко повече то това, което аз поемам. При спортистите блоковете са малко по-различни и е нужно да четете малко повече за Зоната при спортистите.
Доста книги прочетох през тези четири месеца, че дори и препрочитах. Зоната е непрекъснато с мен. Така знам, че със сигурност вървя в правилната посока. Без четене няма как да има резултати. Който си мисли, че ще влезе в Зоната, без да се е запознал с принципите – лъже се!
Питате ме как така успявам! Ами всичко е огромно желание, дисциплина, мотивация, амбиция и т. н.
Важното е да поискате!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: