БЕРЛИНЕРИ – НЕМСКИ КАРНАВАЛНИ ПОНИЧКИ или Berliner

Ето, че отново сме на карнавална вълна! А по време на карнавали едно от нещата, които се поднасят най-много са бухтичките във всякакви варианти. Аз вече съм Ви запознала с малките кръгли бухтички с извара – рецепта ето тук
Харесвам този период от годината. Всички хора са с приповдигнато настроение, кипи голяма подготовка за карнавалното шествие и в нашето село.  
Както винаги и аз съм си приготвила маскировка! В четвъртък е голямата женска закуска. Ще бъдем над 30 жени и всичките ще са с костюми и добро настроение. Закуската е наистина само за жени и започва в 9:11 часа и  продължава до обяд. После всички дами се насочват към работните си места, но не за да работят, а за да отрежат с ножички вратовръзките на своите колеги. Местни традиции!
Вечерта вече е и голямото женско напиване. Няма празно заведение в целия регион! И то само жени! Но това е само в четвъртък. После празниците продължават цяла седмица, а при нас карнавалното шествие е в понеделник. Най-голямото и най-пищното обаче е това в Кьолн. 
Но да се върна на моите берлинери. Тези понички в Берлин не се наричат по този начин. Казват, че ако в Берлин поръчаш пфанкухен ще получиш това, което в Кьолн наричат берлинер.
Аз знам само, че обожавам берлинери във всичките им варианти – без пълнеж, пълнени с ягодово сладко, с ванилов крем или пък с много шоколад. Както днес у дома!   Берлинерите обаче са винаги поръсени с много пудра захар!
Ами да се маскираме с по една престилка и да се захващаме за работа!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 12 БРОЯ:
300 гр брашно
20 гр прясна мая или едно пакетче суха мая
75 мл топло прясно мляко
30 гр разтопено масло
35 гр захар
щипка сол
2 яйца
пудра захар за поръсване
пълнеж по Ваш избор
мазнина за пържене /аз използвам олио от рапица/
  • В купа смесвам брашното, захарта и солта. Разбърквам и правя кладенче.
  • В кладенчето начупвам прясната мая, ако е суха я смесвам с брашното и не е нужно да се активира.
  • Върху прясната мая поръсвам малко захар. Заливам с топлото прясно мляко и с пръсти и взимайки по малко от брашното правя кашичка.
  • Покривам купата с кърпа и оставям на топло място, за да се активира маята. Отнема ми около 10 – 15 минути.
  • Когато маята е шупнала, добавям разбитите яйца и разтопеното масло.

  • Включвам миксера с накрайниците за тесто първо на първа степен и меся до поемането на цялото тесто, а после увеличавам до втора степен.
  • Месенето на тестото продължва докато тестото се отдели от стените на купата и се увие на топка около накрайниците на миксера. 
  • Дооформям с набрашнени ръце на топка. Ако случайно тестото Ви се струва, че лепи – не е страшно да добавите още малко брашно и да доомесите на ръка.
  • Изваждам тестото върху набрашнена плоскост и разточвам на дебела кора. За ориентир използвам показалеца си. Дебелината е колкото пръст.
  • С помощта на чаша изрязвам 12 кръга, като разбира се използвам и изрезките. Може обаче и  да разделите тестото на 12 части и да си оформите 12 топки. Това е въпрос на Ваше виждане. Важното е да са много еднакви поничките.
  • Подреждам си поничките върху хартия за печене, защото така по-лесно ги покривам с кърпа и оставям за около 30 минути да втасат. Когато преценя, че са увеличили двойно обема си, започвам с пърженето.
  • Загрявам мазнината до около 160 градуса. Включвам първо котлона на максимална мощност, когато усетя аромат на мазнина, намалявам котлона на половина и започвам пърженето. 
  • Пърженето ми отнема между 1 и 2 минути на страна. 

Пържа по една мекица в малък съд. Така хем икономисвам мазнина, хем мога да си контроирам поничките. Ако са много ще ги изпусна и ще изгорят.

  • Готовите понички изваждам с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се освободят от излишната мазнина.

  • Оставих си няколко за изпичане във фурната. Това за внука, който още не бива да яде пържено. 
  • Имам си специална спринцовка за пълнежи. Напълних я с нутела.
  • Шприцвах достатъчно шоколад в средата на всяка охладена поничка. Не се налага да правя някакви разрези, защото спринцовката си прави дупка в поничката.
Поръсих обилно поничките и от двете страни с пудра захар.

Станете член на моята позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com