ТОРТА ШАХ-МАТ

Здравейте, уважаеми читатели на Ухае на…! Това една невероятно вкусна и много ефектна торта. Тя е едно съчетание на българските традиции за направа на сладкиши и опитът на немската школа. 
Така е, защото идеята ми за торта Шах – мат дойде от администраторката на моята група във Фейсбук „Обичам да готвя“ – Геновева Петрова. 
И тъй като имах спомен за един невероятно вкусен немски кекс, в който се съчетаваше портокал с шоколад и той също изглежда като шахматната дъска /неговата рецепта ще прочетете ето тук/  реших, че точно точно този вкус искам да има  и моята торта Шах – мат. 
За основа на блатовете използвах рецептата за Виенски блат за торта /рецептата ще откриете ето тук/, защото са малко по-сочни от основния пандишпанов блат за торта /рецепта ще откриете ето тук/.
Белият блат е с вкус на портокал, а тъмния блат е с вкус на шоколад. А с какво са съединени и как са подредени блатовете, за да се получи този ефект ще прочетете малко по-надолу!
Нека включим фурната да загрява на 175 градуса сега!

Моята торта се получи доста голяма, защото използвах за изпичането на блатовете електрическата тенджера от социалистическо време. Всички продукти, както и времето за печене съответства на продуктите и времето за печене в нормалната фурна, но с форма за печене 26 см в диаметър. Рецептата за Виенски светъл и тъмен блат за торта можете да откриете ето тук.
Така, че да се забавляваме!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1  светъл Виенски блат за торта – рецептата е ето тук – при него вместо вода използвах 5 с. л. прясно изцеден портокалов сок, а вместо ванилова захар използвах настърганата кора на един портокал
1 тъмен Виенски блат за торта – рецептата е ето тук – при него вместо какао използвах 100 гр разтопен натурален шоколад
250 гр краве масло на стайна температура
100 гр захар
2 пак. ванилова захар
500 мл прясно мляко
4 с. л. захар
1 пакетче пудинг на прах на Др. Йоткер с вкус на шоколад
100 гр конфитюр от портокали
За декорацията – шоколадови листенца и шоколадови перлички, или пък декорация по Ваш избор

  •  След като имам вече два охладени виенски блата за торта, чиято рецепта можете да прочетете ето тук започвам приготвянето на масления крем.
  • За целта е нужно да приготвя, според указания на опаковката за шоколадов пудинг – крема.
  • Слагам прясното мляко да заври на котлона с 4 с. л.  захар или просто следвам указанията на опаковката.
  • В купичка изсипвам прахчето от пакетчето и разбърквам с няколко лъжици прясно мляко до пълното му разтваряне.
  • Когато млякото заври, намалявам мощността на котлона и добавям на тънка струя разтвореното пакетче пудинг като не спирам да разбърквам с тел за разбиване млякото. Така предотвратявам загарянето на пудинга. Загарянето се отразява много на вкуса на крема после.
  • Готовия пудинг изсипвам в купичка и покривам с фолио за свежо съханение, което предотвратява образуването на коричка докато чакам изстиването му.
  • Маслото, което съм извадила от предишната вечер от хладилника разбивам с помощта на миксер, заедно с ваниловата захар и 100-те грама захар на пухкав крем.
  • Започвам лъжица по лъжица да добавям към масления крем от добре охладения шоколадов пудинг, който също е със стайна температура.
  • Получавам невероятен и пухкав шоколадово-маслен крем.

  • Всеки един от блатовете за торта – светъл и тъмен разделям на два отделни. Трябва да получа два светли блата за торта и два тъмни блата за торта. 

  • После всеки един блат за торта с помощта на шаблони  и с върха на остър нож разрязвам на кръгове с широчина около 2 см. На мен ми се получиха кръгове с размер на формата за торта, после с размер 18 см в диаметър, после 10 см и колкото една водна чаша. Но това можете Вие сами да прецените. Нужно е само всички кръгове да са горе долу  с еднакъв размер, за да може да се редуват по време на подреждането на блатовете.

  • Всеки един кръг намазвам странично с портокалов конфитюр, за да може да се залепят добре различните цветове и да се получи един общ блат за торта. 
  • Намазвам целия ред с маслен крем и подреждам отново цветни кръгове, но в обратната комбинация – светъл кръг, тъмен кръг, светъл кръг и тъмен център. Съединявам с конфитюр от портокали.
  • Това редуване продължава до изчерпването на цялото количество светли и тъмни кръгове от виенски блат и цялото количество конфитюр. А от масления крем е нужно да ми остане за намазване отгоре, странично и декорация.
Оставям тортата в хладилник да стегне много добре минимум една нощ. А всички знаем, че колкото повече една торта отлежи на студено – толкова по-сочна и вкусна е тя!
Когато готовата торта разрежа, ефектът е Шах-матен и поразителен!
Нужно е само да опитате да си я приготвите!

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!


4 Отговори на “ТОРТА ШАХ-МАТ”

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com