ВИЕНСКИ БЛАТ ЗА ТОРТА

Разликата между пандишпановия блат за торта, чиято рецепта можете да прочетете ето тук и виенския блат за торта е много малка. Различието идва от присъствието на масло при виенския блат за торта. Това го прави и доста по-сочен от падишпановия блат за торта. 
Аз използвам и двата варианта и винаги в зависимост от тортата, която ще правя избирам и блата.
Снимките, които съм използвала в случая са от направата на тъмен виенски блат за торта с присъствието на какао.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 26 СМ:

6 яйца
5 с. л. вода /за тъмен блат е нужно да добавите още една лъжица вода, заради присъствието на какао/
200 гр захар
200 гр брашно 
2 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар
за тъмен блат добавям и 2 с. л. какао
50 гр масло
  • Включвам фурната  предварително да загрее до 175 градуса /венилатор 160 градуса/.
  • Разделям белтъците от жълтъците много внимтелно. Старая се да не попадне капка жълтък при белтъците и купата на белтъците да е напълно суха. Аз не изваждам яйцата предварително от хладилника и не добавям щипка сол при разбиването им.
  • Разбивам белтъците на гъст сняг. Разбирам, че са готови белтъците, когато видя как миксера остава черти в тях и обърна купата и белтъците не се изливат.
  • Пресипвам разбитите белтъци в друга купа и в купата на миксера, без да я измивам изсипвам жълтъците.
  • Добавям към тях захарта, ваниловата захар и водата и разбивам до пухкав крем, който е променил цвета си от оранжев в почти бял.
  • До тук  е и работата с миксер.
  • Към хубавия крем от жълтък започвам бавно и на няколко пъти да добавям от белтъците като редувам с предварително смесеното с бакпулвер брашно. Ако ще правя тъмен блат към брашното добавям и какаото. Задължително пресявам.
  • Бъркам бавно и само с тел за разбиване като подхващам пухкавото тесто отдолу нагоре.
  • В микровълновата фурна разтопявам за около 30 секунди маслото до почти течно.
  • Когато пухкавата смес ми е готова, добавям леко охладеното масло на много тънка струйка /почти капка по капка/ и продължавам нежно да разбърквам пухкавото тесто.
  • Готовото тесто изсипвам във формата за торта, на която предварително съм защипала хартия за печене на дъното и съм намазала с олио.
  • Слагам формата в предварително загрятата до 175 градуса /вентилатор 160 градуса/ фурна и печенето продължава точно 30 минути.
  • Никога не изваждам готовия блат веднага от фурната. Изключвам я и изчаквам 4 – 5 минути. После вадя формата и оставям за около 10 минути да се охлади. Чак тогава мога да сваля стените на формата и да охладя блата обърнат върху решетка и с отстранена хартия.
Ами това е! Вече умеем да приготвяме и виенски блат за торта. Лесно е! Почти като основния пандишпанов блат за торта, чиято рецепта ще прочетете ето тук!
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!


4 Отговори на “ВИЕНСКИ БЛАТ ЗА ТОРТА”

  1. Здравейте, Еми! Да! Разликата между основен пандишпанов блат и виенски блат за торта е в маслото. Някъде може да се срещне и без да се разделят белтъци от жълтъци. Тогава целите яйца се разбиват със захарта толкова дълго, че да се получи пухкава смес. Поздрави!

    Харесвам

  2. Здравейте, Еми! Да! Разликата между основен пандишпанов блат и виенски блат за торта е в маслото. Някъде може да се срещне и без да се разделят белтъци от жълтъци. Тогава целите яйца се разбиват със захарта толкова дълго, че да се получи пухкава смес. Поздрави!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com