Stracciatella Boden или СТРАЧАТЕЛА ВАРИАНТ НА ПАНДИШПАНОВ БЛАТ ЗА ТОРТА

Днес искам да Ви покажа как един обикновен пандишпанов блат можете да разнообразите с малко шоколад и следващата Ви торта да се окаже един истински шедьовър.
Както знаете аз живея в Германия вече почти 10 години. Тук за първи път се срещнах и с наименованието „страциатела“. Или всичко, в което присъстват малки парченца шоколад е „страциатела“. Така може да се нарича ванилов или сметанов сладолед с парченца шоколад, така може да се нарича кисело мляко, в което има парченца шоколад или пък пудинг и кремове, в които има наличието на парченца шоколад. В такъв случай, защо нашият блат, в който се усещат и виждат вкусни парченца черен шоколад, да не се нарича „страциатела“?
Ами…време е да включваме фурната на 175 градуса без вентилатор или 160 градуса с вентилатор!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 26 СМ:
6 яйца
200 гр захар
200 брашно
2 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар
настърганата кора на 1 лимон
100 гр черен шоколад на люспички или шоколадови пръчици
Можете да приготвите този блат по рецептата за основен пандишпанов блат /ето тук/, но да добавите накрая само шоколадоивте пръчици. 
  • Ако вече сте пробвали да направите Основен пандишпанов блат /рецепта тук/ знаете, че разделям внимателно белтъци от жълтъци. Хубаво е купата за белтъците да е чиста и много добре изсушена, а яйцата при мен са винаги студени. Току що извадени от хладилника. И, за да не се налага да мия много, много разбивам първо белтъците и ги пресипвам в друга купа.
  • А в неизмитата от белтъците купа на миксера смесвам жълтъците, захарта и ванилията. Разбивам тази смес за около 5 минути или докато жълтъците променят цвета си в бял. 
  • Добавям и настърганата кора на един лимон.
  • В отделна купа съм смесила предварително брашното с бакпулвера.
  • Към разбитите белтъци добавям малко от брашното и разбърквам бавно и внимателно с тел за разбиване. Миксер не използвам повече.
  • После добавям малко от белтъците и пак разбърквам с тел като загребвам отдолу нагоре. Бъркам нежно и с много любов.
  • Когато се е усвоило цялото количество брашно и цялото количество разбит на сняг белтък, добавям шоколадовите люспи или пръчици. Не използвам настърган шоколад, защото имам опасение, че ще се разтопи по време на печенето и няма да получа този „страциатела“ ефект. Разбърквам с тела за разбиване.
  •  Изсипвам страциатела сместа в предварително покритата с хартия за пече и намазана с олио, и поръсена обилно с брашно форма за торта.
  • Слагам формата в предварително загрятата до 175 градуса без вентилатор или 160 градуса с вентилатор фурна и печенето продължава точно 30 минути. Тук не правя проба с клечка, защото наличието на шоколад дава винаги влажен резултат по клечката. Но пък съм сигурна, че блатът е добре изпечен.
  • Охлаждам много добре, преди да започна направата на тортата!
Моите онлайн курсове са достъпни като цени, предназначени за начинаещи в тортоправенето и за всички домакини, които искат да изненадат любимите хора с направата на вкусни и красиви торти. Самата аз помагам почти 24 часа в денонощието. Подробности ето тук.



Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com