СВИНСКО БОН – ФИЛЕ "КАПРЕЗЕ" С АСПЕРЖИ И ХОЛАНДСКИ СОС

Най-хубавото месо от прасето и естествено – най-вкусното е бон-филето. То е и най-скъпото свинско месо, което се предлага на пазара. Поради тази причина, когато разполагам с бон-филе се опитвам да го приготвя по най-добрия начин. Приготвям го така, че да му се запазят всички сокове, да остане крехко и да бъде изискано гарнирано и сервирано. Този път му отдадох заслужено внимание и го приготвих по италиански /но рецептата е от немско кулинарно списание/ и го гарнирах с любимите ми аспержи /все още няма на пазара пресни и използвах от буркан/ и холандски сос. 
Тъй нареченото „приготвяне по италиански“ идва от съчетанието на месо с домати и моцарела, а в Германия щом в едно ястие присъства моцарела – италианско е, ако присъства саламурено сирене и маслини – гръцко е и т. н. 
Още съвсем в началото на моето тефтерче с рецепти описах една салата, която ми е много любима, а именно домати с моцарела. Малко със закъснение разбирам, че се нарича „Капрезе“. Е никога не е късно да се запознаем по-отблизо с италианската кухня, която не е само пица и спагети.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 бр. свинско бон – филе около 400 – 450 гр. /достатъчно е за 2 порции/
1 домат
1 бр. сирене моцарела
1 буркан аспержи
1 опаковка холандски сос или го приготвяте по рецептата, която съм описала тук
3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
ситно нарязан магданоз за декорация
  • Измивам филето и го подсушавам с домакинска хартия. 

  • Загрявам олиото в тиган и изпържвам за около 5 минути от двете страни филето, или докато получи загар до кафяво. Аз отрязах филето на две порции още преди пърженето, защото не се събираше в тигана. 
  • Месото трябва да хване коричка от вън, но при натискане с пръст трябва да е все още мекичко, то така или иначе за 5 минути няма как да бъде изпържено до пълна готовност. Все пак е филе и е хубаво от вътре да се съхранят соковете и да остане розово.

  • Нарязвам моцарелата на филийки.
  • Измивам домата и също нарязвам на филийки.

  •  На всяко парче бон – филе правя 3 – 4 разреза по широчина като внимавам да не е отрязано месото изцяло, а само до средата.
  • Във всеки разрез слагам моцарела, домат и така редувам.

  • Овкусявам месото със сол и черен пипер и подреждам парчетата в тавичка.
  • Слагам тавичката в предварително загрятата до 175 градуса фурна и ги запичам само за 12 минути. 
  • През това време прецеждам аспержите от течността в буркана и ги запържвам за съвсем кратко в тигана от филето или докато се загреят хубаво.
  • Ако използвате готов холандски сос, просто му добавете малко настъргано индийско орехче и го загрейте до горещ в микровълновата фурна.
  • Ако Вие си приготвяте холандския сос по рецептата е хубаво да сте започнали най-напред с него и чак тогава да преминете към филето, защото е хубаво това вкусно месо да се консумира топло.
  • Готовото филе изваждате от фурната и покривате с алуминиево фолио за около 5 минути. Месото има нужда от 5 минути на спокойствие, преди да бъде сервирано.
Сервирам свинското бон – филе „Капрезе“ в топла чиния, гарнирам с горещи аспержи, поляти с топъл холандски сос. Поръсвам със ситно нарязан магданоз. Към това ястие подхождат и варени или печене във фурната картофи.
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com