ХОЛАНДСКИ СОС или СОС ХОЛАНДЕЗ

Холандски сос с месо рецепта - чиния с чаша вино и цвете и сняг зад тях
Ето това е любимият ми сос. Сос, който може да Ви прати на „седмото небе“. Много по-лесно е да се купи готов от магазинната мрежа, а пък въобще не е трудно и сами да си го приготвим. Още повече, ако са Ви останали жълтъци след направата на поредната Торта Гараш.
Холандският сос спада към кралските сосове. Той е незаменим при поднасянето на риба, морски дарове или зеленчуци и най-вече аспержи.
Аз вече съм Ви запознала с някои варианти на поднасяне на аспержи като Палачинковите рулца с аспержи или пък типично по немски – Шницел с аспержи. И в двата варианта използването на холандски сос е задължително. 
Ето, че освен майонеза, можем вече да си направим и холандски сос от жълтъците, останали след направата на любимата торта Гараш.
И така – нека да опитаме този кралски сос!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 250 гр. краве масло
1 глава кромид лук
3 зърна черен пипер
1 дафинов лист
175 мл. сухо бяло вино
3 жълтъка
1 лимон
На вкус се добавят бял пипер на прах, сол и настъргано индийско орехче

  • В малка тенджерка смесвам виното с черния пипер и дафиновия лист. Слагам на котлона да заври и оставям на ниска мощност да ври, докато изври част от виното. За направата на соса са ни необходими 125 мл. от тази ароматна течност.
  • Прецеждам отварата и отделям 125 мл. настрана да изстине.
  • В друга тенджерка разтопявам на ниска мощност на котлона маслото. Не бива да потъмнява. Така, че избягвайте максималната мощност на котлона.
  • Прецеждам маслото през цедка и оставям настрана да се охлади.
  • Режа лимона на две половини, които изцеждам. От така получения лимонов сок използвам само 3 ч. л.
  • В една по-голяма тенджера сипвам вода, която оставям на котлона да се затопли. 
  • В по-малък съд разбивам трите жълтъка и ги слагам във водната баня.
  • Към разбитите жълтъци на струйка добавям винената отвара и на гореща водня баня разбивам, докато сосът стане на пяна и започне да се сгъстява. Водната баня трябва да е гореща, но не бива и да ври много силно, така че намалете котлона в момента, в който водата започне да завира.
  • Аз използвам миксер за разбиването, но е още по-удобно с тел за разбиване. Въпрос на удобство. Това Вие избирате.
  • Към получилата се яйчена пяна добавям изстиналото, но все още течно масло, като започвам първоначално капка по капка, а после на тънка струйка, като разбиването продължава, докато свърши цялото количество масло и всичко се прави на горещата водна баня.
  • Когато свърши цялото количество масло и гъстотата на соса ме удовлетворява, овкусявам соса с лимоновия сок, бял пипер на прах /може и черен пипер/ и сол. Аз добавям и щипка настъргано индийско орехче.
  • Ако случайно по време на разбиването на яйцата и по-бързото добавяне на маслото, се получат бучки, не се безпокойто, добавете 1 – 2 с. л. ледено студена вода и продължавайте разбиването. Бучките ще се разбият и сосът ще бъде отново гладък.
Аз харесвам класическия вариант на холандски сос, този който описах по-горе, но могат да се приготвят и много вариации на този сос като например:
1 Вариант:
Холандски сос с горчица и лук:
Към готовия вече холандски сос се добавят 2 ч. л. течен мед, 2 ч. л. горчица и ситно нарязаната глава червен лук. Подправя се със сол и черен пипер.
2 Вариант:
Холандски сос с домати и босилек:
Към готовия вече холандски сос се добавя 1 с. л. доматено пюре, ситно нарязан босилек и нарязан на много ситни кубчета домат. Подправя се със захар, сол и черен пипер.
3 Вариант:
Холандски сос с билки:
Към готовия вече холандски сос се добавят нарязани на ситно различни видове зелени подправки като – сибирски лук, магданоз, копър, естрагон. Подправя се със захар, сол и черен пипер.
4 Вариант:
Холандски сос със шафран и портокал:
При приготвянето на холандския сос, лимоновият сок се заменя със сок от портокал, а 1 гр. шафран се добавя при разбиването на жълтъците. Подправя се със захар, сол и къри.
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com