БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК

Явно още ме държи зареждането с енергия по време на краткия ми престой в България, защото продължавам с чисто българските рецепти. Винаги съм обожавала баница с праз. Няма значение купена ли е, или домашно направена. Аромата на праз лук я прави много по-различна от стандартната баничка и я хапвам с огромно удоволствие.
Днес отново се направих на баничарка и направих баницата с въртяни кори, защото в ръчния багаж, с който летяхме обратно за Германия нямаше място за готови гори.
Описването на цялата технология при направата на този вид кори за баница е доста бавен, сложен и трудоемък процес. Този път няма да се повтарям. Всичко е много подробно описано при рецептата за Прави банички. А пък още по-лесно е с готови кори за баница, без значение коя марка са. Важното е да са много пресни и да не са замразявани, защото няма как да се навият, просто се чупят.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА КОРИТЕ:
400 гр. брашно
100 мл. топла вода, но не гореща
1/2 ч. л. сол
1 с. л оцет
кубче масло, около 100 гр.
ЗА ПЛЪНКАТА:
300 гр. праз лук
100 гр. сирене
100 мл. олио
  • Препоръчвам за направата на самите кори, ако не използвате готови, да прочетете рецептата за Прави банички.
  • Докато отлежава тестото за баницата, в подходящ тиган и в 3 с. л. от олиото изпържвам праза за кратко или само докато омекне. Отделям на страна да изстине.
  • По рецептата за Прави банички, знаете че оформям четири питки слепени помежду им с масло и ги оставям за кратко да омекне маслото.
  • От всяка една питка, чрез въртене правя кора за баница.
  • Поръсвам с олио, една четвърт от празия лук и една четвърт от предварително натрошеното сирене.
  • Навивам всяка кора на руло и подреждам в  обилно намазнена тава под формата на охлюв, като оставям винаги разстояние между отделните рула, защото самата баница по време на печене се надува, а и така още по-добре се изпича. Когато рулата се подреждат много плътно едно до друго и нямат въздух е възможно да не се изпекат добре от всички страни.
  • Пека баницата в предварително загрята фурна на 200 гр. за около 40 минути, но това Вие сами ще прецените, според фурната. Баницата трябва да е със златиста коричка, а също и до златисто изпечена от долу.
  • След изваждането от фурната поръсвам със студена вода и покривам за 2 минути с кухненска кърпа.
Сервирам баницата с праз гореща и задължително чаша айрян!
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com