,

ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ

Кестени бях яла само купени изпечени от количките по Графа. Като дойдеше есента и специално отивах на разходка до там, за да си купя.
И до там със спомените за кестени.
Но като дойдохме тук, още преди 11 години ми направи впечатление, че имат традиции в яденето на кестени. И вече и аз свикнах, че щом се появят кестените в магазините, наближава Коледа. Най-хубавото време в годината.
Аз лично не бих могла да направя разлика между кестен, който става за ядене и кестените, които събираме в гората, за да си украсим дома за есента.
Затова предпочитам да си купя. Доверявам се напълно на супермаркетите за целта.
Но си има някои тънкости и в избирането на кестени. Възползвам се от съветите на Мариана Плачкова, приятелка по готвене и писане на рецепти.
Както кава Марианка, гледайте първо цената. Ако има предлагане на няколко вида – изберете по-скъпите. Хубивят кестен трябва да е „изтумбачен“ от едната страна и с наситен кафяв цвят, а не като „изтупан“ от брашно. И най-важното: КЕСТЕНИТЕ ТРЯБА ДА СА ЛЪСКАВИ. Това означава, че са узрели и скоро набрани. Кестени, които имат червейчета си личат – по тях има дупчици. Тях избягвайте да купувате. Тези кестени, които по-скоро са набрани се и приготвят по-бързо. На по-старите кестени им трябва повече време топлинна обработка.
Ако все пак Ви е страх да приготвите кестени в домашни условия – купете си от количките за печени кестени или пък търсете сварени и вакуумирани. Предлагат се в някои големи вериги магазини. Разбира се и цената при тях е доста по-висока.
Домашно изпечените кестени са вкусни не само натур. От тях можете да приготвите както десерти, така и основни ястия. Разнообразието от рецепти е огромно в днешно време. Аз лично съм пълнила патица с кестени.
Но..темата днес е само изпичането им.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
кестени, според Вашето желание, но ядливи
 • Хубаво е, когато купите кестени веднага да ги приготвите. В никакъв случай не ги прибирайте с найлоновото пликче в хладилник, защото мухлясват и после трудно се изпичат.
 • С ножичка отрежете връхчето, което има вреки кестен.
 • Лесно се намира. Винаги едната страна на кестена има такова връхче.
 • С много остър нож или по-скоро с нож за тапети, отрежете прорез на Х в заоблената част на кестена.
 • Сложете го да легне върху плоската част и внимателно прорежете до неговата ядка. Защото в противен случай може да започне да пука във фурната.
 • Смело стигнете до ядката.
 • Но и се пазете, защото ножът поддава и можете да пострадате.
 • Подредете кестените в тавата на фурната върху плоската част и с разреза нагоре.
 • Загрейте фурната предварително до 200 градуса с горен и долен реотан или 180 градуса с вентилатор.
 • Сложете кестените в нагрята фурна и засечете около 20 – 25 минути.
 • Готовите кестени се познават по това, че разцъфтяват като цвете. Така после и лесно се белят. Тези, които не са се отворили или не са добре изпечени, или не са хубави. Тях опитайте докато са топли да разтворите или изхвърлете.
 • За да не изсъхват кестените по време на изпичането, слагам огнеупорен съд с вода на дъното на фурната.
 • В Германия има малка разлика между  Maronen  и Esskastanien. Maronen са по-едрият сорт ядливи кестени.
 • Маронен са и леко по-сладки на вкус. Те са предпочитаните кестени в този сезон. Подходящи са много за зимни ястия с дивечови и птичи меса. А и двата сорта са подходящи за направата на кремове и десерти.
 Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: