ФАЛШИВИТЕ МЕДЕНКИ НА ЕЛИЗА

Lebkuchen! Типичните за Германия и не само коледни сладки! Нямат буквален превод! Наричаме ги и меденки, макар и да няма мед в тях. Те са нюрнбергски, аахенски, пулсинцерски и много други. Днес това са фалшивите Lebkuchen на Елиза.
Нямам представа защо са фалшиви, но знам защо са много ароматни, много вкусни и незабравими!
Това е защото в тях има захаросани корички, много ядки и ароматни подправки! Типичните коледни сладки!
Нужно е само да ги приготвите и ще разберете за какво пиша!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 45 БРОЯ:

100 гр захаросани корички от лимон
100 гр захаросани корички от портокал
250 гр захар
4 яйца
250 гр брашно /аз изполвам спелта в последно време, но може и бяло/
250 гр смлени лешници
1/2 чаена лъжица бакпулвер
подправка за Lebkuchen или
1 ч. л. цвят от индийско орехче – масе, може и без това /само, ако имате/
1 ч. л. кардамон
1 1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. смлян карамфил
около 50 бр облатен /вафлени кръгчета с размер 5 мм в диаметър/ надникнете ето тук
200 гр черен шоколад
25 гр кокосова мазнина

 • Смилам в блендера лимоновите и портокаловите кори.

 • Аз ги купувам готово захаросани и ситно наряани, но въпреки всичко ги смилам още.

 • Брашното, смлените лешници, бакпулверът, лимоновите и портокалови кори, както и подправките смесвам в купа.

 • Разбивам яйцата и захарта на пяна. 
  • Добавям сухите подправки на два пъти и разбивам за кратко.

  • Получава се малко по-гъста от кексовата смес.

  • Подреждам вафлените кръгчета в две тави с хартия за печене.
  • Може и без тези вафлени кръгчета, но те запазват сладките да не се разлеят по време на печенето.
  • Загрявам фурната до 175 градуса /с вентилатор 150 градуса/.

  • Върху всяка вафличка изсипвам по една пълна с връх чаена лъжица от тестото.
  • Оформям на купчинка.
  • Оставям тавите със сладки за около 30 минути на стайна температура да се поизсушат. Хващат съвсем лека коричка.
  • После изпичам за около 15 минути.

  • Оставям меденките да се охладят напълно.
  • През това време разтопявам шоколада и кокосовата мазнина в микровълновата за около минута.

  • За да се разтопи шоколадът напълно, разбърквам с лъжица.

  • Потопявам всяка една меденка до половината в шоколад, изцеждам добре и връщам върху хартията в тавата.

  • Изчаквам напълно да се стегне шоколадът и чак тогава сервирам или прибирам в метална кутия.

  • Ако искате да спестите от разтопения шоколад можте и така да ги покриете, но вкусът не е същият.

  Всяка една меденка има 110 килокалории, 3 гр. протеини, 5 гр. мазнини и 15 гр. въглехидрати.

  Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

  0 Отговори на “ФАЛШИВИТЕ МЕДЕНКИ НА ЕЛИЗА”

  1. Честита Нова 2019 Година,мила Петя! Бъдете здрави, щасливи,успешни ,а годината да Ви е пълна с прекрасни моменти и усмивки!Да е благословена за Вас и хората , които Обичате! Най-сърдечно ♥ Ви Благодаря за бързия отговор. Вече съм си ги записала и още утре,ще мина да взема :)Много пъти съм си мислила да ,Ви пиша във Фейсбук,но не ми се иска да Ви притеснявам и да навлизам в личното Ви пространснво това ме е спирало до сега.:) Щом за Вас не е проблем,ще се възползвам следващия път ,като имам нещо не ясно да Ви пиша и във фейсбук.:) В бързината просто съм забравила да напиша името си извинявам се 😦 🙂 Аз съм Надя приятно ми е да се запознаем макар и виртуално и ще ми бъде по-приятно ако се обръщате към мен с „ти“:) :* Още веднъж Благодаря ♥ Всичко най-добро Ви желая,доскоро и Поздрави! 🙂 :)))

   Харесвам

  2. Здравейте, Анонимен! Много съжалявам, че се обръщам така ,но няма написано име! Благодаря за хубавите думи! Радвам се, че по някакъв начин и аз присъствам на Вашата трапеза! Та дори и това да е чрез моите рецепти! Бъдете здрави и Ви пожелавам една много успешна 2019 година! Наименованията на брашната различни от бяло пшенично – Weizen. Roggen – ръжено, Dinkel – спелта, има пълнозърнсти и от трите до сега изброени като пред името има Vollkorn. Buchweizen е елда, Johannisbrotkernmehl е рожков, Einkorn е лимец. Но последните три аз лично не ги ползвам. Тук брашната са много добри, но имат различен ТИП от тези в България, като има специализирани брашна за хляб, сладкиши и др. Хубаво е да ми пишете на лични във Фейсбук и ще мога и снимки да Ви изпратя на видовете брашна. Така по-лесно ще се ориентирате! Успех и питайте за всичко, което не Ви е ясно!

   Харесвам

  3. Здравейте,Петя и Честито Рождество Христово,желая Ви здраве,късмет бъдете,благословени и много щасливи Вие и Вашето семейстово.:)Вие сте прекрасен човеки и творец ,който дава много голям стимул на хора който тапърва навлизат в кулинарията :)Следя блога Ви с голям интерес правила съм доста от Вашите рецепти и всички те остават любимии вкъщи и Ухае наа…:)Имам един въпрос може да Ви се стори глупав,но от скоро живея в Германия и искам да Ви попитам ако може да ми кажете имената на всички брашна различни от бялото пшеничено,като например (спелта, ръжено,лимец,елда,рожко пълнозърнесто и др.в момента не се сещам за други:)) Благодаря Ви предварително 🙂 Светли Новотодишни Празници Ви желая от сърце ♥♡♥♡ Продължавайте да творите и дано 2019 бъде още по добра и с още ,много нови вдъхновяващи и интересни рецепти :))) Поклон пред целия труд който полагате 🙂 и още веднъж Благодаря от сърце ♥♡ 🙂

   Харесвам

  4. Здравейте,Петя и Честито Рождество Христово,желая Ви здраве,късмет бъдете,благословени и много щасливи Вие и Вашето семейстово.:)Вие сте прекрасен човеки и творец ,който дава много голям стимул на хора който тапърва навлизат в кулинарията :)Следя блога Ви с голям интерес правила съм доста от Вашите рецепти и всички те остават любимии вкъщи и Ухае наа…:)Имам един въпрос може да Ви се стори глупав,но от скоро живея в Германия и искам да Ви попитам ако може да ми кажете имената на всички брашна различни от бялото пшеничено,като например (спелта, ръжено,лимец,елда,рожко пълнозърнесто и др.в момента не се сещам за други:)) Благодаря Ви предварително 🙂 Светли Новотодишни Празници Ви желая от сърце ♥♡♥♡ Продължавайте да творите и дано 2019 бъде още по добра и с още ,много нови вдъхновяващи и интересни рецепти :))) Поклон пред целия труд който полагате 🙂 и още веднъж Благодаря от сърце ♥♡ 🙂

   Харесвам

  5. Честита Нова 2019 Година,мила Петя! Бъдете здрави, щасливи,успешни ,а годината да Ви е пълна с прекрасни моменти и усмивки!Да е благословена за Вас и хората , които Обичате! Най-сърдечно ♥ Ви Благодаря за бързия отговор. Вече съм си ги записала и още утре,ще мина да взема :)Много пъти съм си мислила да ,Ви пиша във Фейсбук,но не ми се иска да Ви притеснявам и да навлизам в личното Ви пространснво това ме е спирало до сега.:) Щом за Вас не е проблем,ще се възползвам следващия път ,като имам нещо не ясно да Ви пиша и във фейсбук.:) В бързината просто съм забравила да напиша името си извинявам се 😦 🙂 Аз съм Надя приятно ми е да се запознаем макар и виртуално и ще ми бъде по-приятно ако се обръщате към мен с „ти“:) :* Още веднъж Благодаря ♥ Всичко най-добро Ви желая,доскоро и Поздрави! 🙂 :)))

   Харесвам

  6. Здравейте, Анонимен! Много съжалявам, че се обръщам така ,но няма написано име! Благодаря за хубавите думи! Радвам се, че по някакъв начин и аз присъствам на Вашата трапеза! Та дори и това да е чрез моите рецепти! Бъдете здрави и Ви пожелавам една много успешна 2019 година! Наименованията на брашната различни от бяло пшенично – Weizen. Roggen – ръжено, Dinkel – спелта, има пълнозърнсти и от трите до сега изброени като пред името има Vollkorn. Buchweizen е елда, Johannisbrotkernmehl е рожков, Einkorn е лимец. Но последните три аз лично не ги ползвам. Тук брашната са много добри, но имат различен ТИП от тези в България, като има специализирани брашна за хляб, сладкиши и др. Хубаво е да ми пишете на лични във Фейсбук и ще мога и снимки да Ви изпратя на видовете брашна. Така по-лесно ще се ориентирате! Успех и питайте за всичко, което не Ви е ясно!

   Харесвам

  7. Здравейте,Петя и Честито Рождество Христово,желая Ви здраве,късмет бъдете,благословени и много щасливи Вие и Вашето семейстово.:)Вие сте прекрасен човеки и творец ,който дава много голям стимул на хора който тапърва навлизат в кулинарията :)Следя блога Ви с голям интерес правила съм доста от Вашите рецепти и всички те остават любимии вкъщи и Ухае наа…:)Имам един въпрос може да Ви се стори глупав,но от скоро живея в Германия и искам да Ви попитам ако може да ми кажете имената на всички брашна различни от бялото пшеничено,като например (спелта, ръжено,лимец,елда,рожко пълнозърнесто и др.в момента не се сещам за други:)) Благодаря Ви предварително 🙂 Светли Новотодишни Празници Ви желая от сърце ♥♡♥♡ Продължавайте да творите и дано 2019 бъде още по добра и с още ,много нови вдъхновяващи и интересни рецепти :))) Поклон пред целия труд който полагате 🙂 и още веднъж Благодаря от сърце ♥♡ 🙂

   Харесвам

  8. Здравейте,Петя и Честито Рождество Христово,желая Ви здраве,късмет бъдете,благословени и много щасливи Вие и Вашето семейстово.:)Вие сте прекрасен човеки и творец ,който дава много голям стимул на хора който тапърва навлизат в кулинарията :)Следя блога Ви с голям интерес правила съм доста от Вашите рецепти и всички те остават любимии вкъщи и Ухае наа…:)Имам един въпрос може да Ви се стори глупав,но от скоро живея в Германия и искам да Ви попитам ако може да ми кажете имената на всички брашна различни от бялото пшеничено,като например (спелта, ръжено,лимец,елда,рожко пълнозърнесто и др.в момента не се сещам за други:)) Благодаря Ви предварително 🙂 Светли Новотодишни Празници Ви желая от сърце ♥♡♥♡ Продължавайте да творите и дано 2019 бъде още по добра и с още ,много нови вдъхновяващи и интересни рецепти :))) Поклон пред целия труд който полагате 🙂 и още веднъж Благодаря от сърце ♥♡ 🙂

   Харесвам

  Вашият коментар

  Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

  WordPress.com лого

  В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

  Twitter picture

  В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

  Facebook photo

  В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

  Connecting to %s

  Create a website or blog at WordPress.com

  %d блогъра харесват това: