ОСНОВЕН ПАНДИШПАНОВ БЛАТ

Ще бъда честна с Вас! Доста години пробване на пандишпанови блатове ми бяха нужни, за да добия перфекната му направа.
От много малка започнах да се занимавам като цяло с кулинария. Това може би, повечето от Вас го знаят вече! Тези, които следят редовно блога. Бях 10 годишна, когато направих първия си сладкиш и моята майка се гордееше с мен пред приятелките си.
Но до там! После имаше по-интересни неща от приготвянето на вкусна храна! Пубертет с дискотеки, спорт с много труд, семейство с две прекрасни дъщери и перфектен съпруг, работа в областта на модата /около 17 години/ и накрая емиграция в Германия. Свободно време и отново кулинария.
Точно в Германия започнах отново да се опитвам да правя хубави сладкиши. Благодарна съм на основата получена от моята майка и помощта на немските баби. Сега мога да приготвям перфектните сладкиши, без да съм учила за сладкарка.
Така, че мога да правя перфектен пандишпанов блат със затворени очи. Дори нещо повече.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 26 СМ:
6 бр. яйца с размер М
200 г захар
200 г брашно
5 с. л. топла вода
1 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар
Не се чудете защо е толкова равен отгоре този блат. Просто съм го обърнала с дъното нагоре, докато изстива. Пък и така ми става по-равна тортата. Препоръчвам и на Вас така да процедирате при направата на торти.
  • Винаги първо си подготвям формата за торта като на дъното постилам хартия за печене и после защипвам подвижните стени на формата.
  • Намазвам с олио и поръсвам обилно с брашно.
  • Второто нещо, което правя е да включа фурната да загрява на 175 градуса без вентилатори или 160 градуса с вентилатор.
  • Следващата стъпка е внимателно разделянето на белтъците от жълтъците. При белтъците е важно да не попада никаква вода или пък нещо от жълтъците. Купата за белтъците трябва да е много добре подсушена.
  • Разбивам белтъците с помощта на миксера и на максимална степен до твърд сняг. Това може да отнеме и повече от 5 минути разбиване с миксер. Като дете съм ги разбивала на ръка – с тел за разбиване. Повярвайте – доста е трудоемко. Оставах без ръце. Сменях лява с дясна, лява с дясна. Но пък имах перфектните белтъци на сняг.
  • А знаете ли как лесно се разделят яйцата на белтъци и жълтъци? Така мама ме е учила. Хубаво е да чукнете яйцето на хубав и остър ръб на маса или купа, ама да се стараете това чукване да е точно в средата на яйцето. Получава се нещо като резка, в която много нежно забивате палците на двете ръце и дърпате черупките навън като внимавате жълтъкът да остане в едната половина, а белтъкът да изтича в купата под яйцето. После прехвърляте внимателно жълтъка от едната половина на черупката – в другата половина. И така, докато целия белтък изтече в купата под яйцето.
  • Разбивам белтъците с помощта на миксер до сняг. Разбирам кога са готови белтъците, когато видя, че накрайниците на миксера започват да оставят черти в сместа или пък като обърна купата и белтъците не се разтичат.
  • В друга купа смесвам жълтъците, водата, захарта и ваниловата захар. Разбивам всичко пак за около пет минути с помощта на миксера. Сместа е готова, когато промени цвета си от жълта в почти бяла и получи пухкава консистенция.
  • Измервам брашното и го смесвам с бакпулвера. Разбърквам. Ако искам да получа тъмен какаов блат, добавям и две с. л. какао.
  • Започвам към разбитите жълтъци да добавям на няколко пъти от брашното като редувам с разбитите белтъци. Не разбивам повече с миксер, а много нежно разбърквам само с тел за разбиване като бъркам от долу – нагоре. Или от дъното на купата към отвора. И така докато получа гладка смес и свърши цялото брашно и белтъци на сняг.
  • Изсипвам сместа в подготвената форма и винаги се опитвам да не го изравнявам, а да избутам от средата към краищата. По-скоро в средата да е малко по-ниско с около половин сантиметър от краищата. Това го правя с цел по време на печенето да не ми се получава блатът като купол или в средата да е по-висок, отколкото в краищата.
  • Слагам формата за торта в загрятата фурна и засичам точно 30 минути. Но за всеки случай пробвам с клечка за зъби, преди да извадя блата. Боцкам и, ако клечката е суха – всичко е наред. Изключвам фурната и изчаквам 3 минути, преди да извадя блата. Тжва препоръчнам напнапълно начинаещите. Има опасност от рязката смяна на температурите да спадне, когато случайно тестото е по-рядко.
  • Оставям формата за около 5 минути да се охлажда и чак после отлепям с ножче блата от стените и отварям.
  • Изчаквам още малко и чак тогава отделям блата от дъното и отлепям хартията.
  • Оставям блата върху решетка до пълното му охлаждане.
  • Мога да разрежа блата на две или три, според тортата, но чак когато е много добре изстинал.
  • Ако искам да постигна тъмен пандишпанов блат за торта – добавям 2 с.л. какао при брашното, но намалявам количеството брашно на 190 г.
Много рецепти за торти можете да откриете ето тук!
А перфектен блат със сигурност ще получите, ако добавите много търпение и любов при направата му!
Моите онлайн курсове са достъпни като цени, предназначени за начинаещи в тортоправенето и за всички домакини, които искат да изненадат любимите хора с направата на вкусни и красиви торти. Самата аз помагам почти 24 часа в денонощието. Подробности ето тук.

106 Отговори на “ОСНОВЕН ПАНДИШПАНОВ БЛАТ”

  1. Здравейте. Искам да пробвам този блат и да сиропирам. Може ли малко насоки с какво и как се приготвя сиропа, топъл или студен? Само долния слой ли напоявам или може 2 реда? Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте, Десислава!Благодаря, че ми се доверявате при избор на рецепти!
      Този блат е много нежен и почти няма нужда от напояване. Всичко зависи от това, какъв крем ще има в тортата. Ако кремът е сочен, като маскарпоне, сметана е т.н. няма нужда от напояване. Нужно е тортата да престои поне една нощ и се напоява от крема. Но пък щом държите да напояване, сварете си сироп 1:1 захар и вода. Това е достатъчно. Направате всички слоеве и няма значение температурата. Има значение само и единствено при баклавите и реването.
      Успех

      Харесвам

  2. Олееее, толкова хубав и сполучлив блат не ми се е получавал! Благодаря за подробното описание на направата и изпичане! И не искам да съм Анонимен, но така ме изписва.

    Харесвам

  3. Здравейте, Анонимен! Когато тестото за този блат стане малко по-рядко, спада в средата, след изпичане. Затова е хубаво да намалите количеството на водата. Причините за разминаването може да са в големината на супената лъжица или пък във вида брашно, което използвате или размера на яйцата. Сигурна съм, че следващият път ще е супер! Успех

    Харесвам

  4. Здравейте Петя !!! Уникална рецепта,направих блата всичко стъпка по стъпка както сте направили и вие но спадна не много пак стоеше пухкав но една идея се смъкна надолу.Къде ли е проблема ? 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com