ВКУСЕН ХЛЯБ С НЕМСКАТА ПШЕНИЧНА БИРА Weißbierbrot

Както се очертава моята фурна ще си остане неработеща още дълго време. Но аз няма как да не упражнявам хобито си! Нищо не ме спира!
Днес си бях наумила, че ще меся хляб с бира и го осъществих. Нищо, че се наложи да го изпека в електрическата тенджера от миналото.
С какво ме е впечатлил толкова този хляб? Ами нестандартното му омесване с бира го направи за мен едно предизвикателство. Бирата е немска и е пшенична – Weizenbier. 
Време е да запретвам ръкавите, защото и камината е запалена. Така ще ми втаса тестото още по-бързо!
Да се забавляваме!

Този невероятно ароматен и вкусен хляб може човек да го похапва и сух, но аз го сервирах със свинска мас с пръжки, като едно време, сирене и шарена сол. Много вкусно! Какво му трябва на човек?!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
400 гр пшенично брашно /моето е ТИП 405/
400 гр ръжено брашно /моето е ТИП 1150/
1 кубче прясна мая
1 с. л. сол
1 ч. л. мед
300 мл пшенична бира
200 мл топла вода /горещата вода е подходяща, когато като потопя пръст във водата и броя до 5 – издържам на горещиата ѝ/
  • В купата на миксера смесвам двата сорта брашно и върху тях начупвам на ситно прясната мая.
  • Добавям солта и меда.
  • Изсипвам бирата и топлата вода.
  • Започвам месенето с миксера първо на първа степен, а после увеличавам до втора. Месенето продължи при мен около 10 минути. И в същност благодарна съм на кухненската машина, която Динко ми купи за рождения ден. Сега вече знам колко лесно се меси с тези стационарни миксери. Включих го и само засякох времето.
  • След около 7 – та минута прецених, че е нужно да добавя още около 50 гр брашно, но това вече зависи от качеството му.
  • Получих невероятно гладко и меко тесто, което с набрашнени ръце оформих на топка и оставих за 30 минути да втасва пред огъня.
  • Ако нямате миксер е нужно наистина много дълго да месите на ръка тестото. Така ще получите после и перфектния хляб.
  • Както забелязвате тук няма предварително активиране на маята. Това е, защото се използва пшенична бира, която в същност има и хлебна мая в състава си. Хубаво е когато изсипвате бирата да я разклатите, за да се размеси добре с маята, която по принцип се утаява на дъното. 
  • Поради неизправност на моята фурна, аз изпекох бирения хляб в електрическата тенджера. За целта намазах дъното ѝ с мазнина и поръсих обилно с брашно. Но Вие просто постелете хартия за печене на дъното на подходяща тавичка.
  • След първото втасване, премесих отново тестото с набрашнени ръце и оформих на кръгъл хляб – самун, който поставих на дъното на електрическата тенджера /тавата/.
  • Оставих тестото за около 30 минути на топло /при мен пред камината/ да втасва.
  • Ако печете във фурната сега е момента да я включите на 220 градуса, за да загрее предварително. Ако печете с вентилатор – 200 градуса.

  • Точно след 30 минути хлябът беше увеличил двойно обема си и се беше леко напукал. Това е нещо типично за този тип бирен хляб.
  • Аз затворих само капака на електрическата тенджера и включих в тока. Тук няма как да има предварително загряване.
  • Тези от Вас, които ползват фурна е нужно след 10 минути от началото на печенето да намалят фурната на 180 градуса /вентилатор – 160 градуса/. Продължава печенето още 40 минути.
  • При мен беше нужно обаче на 40-тата минута да завия хляба с малко алуминиево фолио, защото започна много бързо да потъмнява отгоре. Реотаните са много близо до хляба. Те са в капака на тенджерата. Продължих печенето точно 1 час от началото. А за тези от Вас, които пекат във фурната общото време е 50 минути. Но това ще прецените Вие сами.
  • Готовия хляб изваждам върху решетка да се охлади много добре. Ако го нарежете топъл има опасност да остане длетав. Намазвам със студена вода, а когато водата се изпари поръсвам с брашно за автентичност.
Няма как да опиша аромата! Но пък в комбинацията със свинска мас, сирене и шарене сол е нещо невероятно! 
Омесете и ще разберете за какво пиша!
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!

Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на… за немски хляб с пшенична бира!

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com