КАШКАВАЛКИ, ЛЕСНИ ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ, ДОБРУДЖАНКИ

Вкусна и много бърза, топла закуска. С тези сиренки са отгледани моя съпруг и сестра му, после моите деца, а сега и моите внуци. Вече три поколения обичат уханието им. А пък за баба Руска – моята свекърва и в предишни публикации съм писала, че това е една практична жена. Тя не губи много време в кухнята, оптимизирала е труда си до минимум, за да има време за децата си и внуците си. В същото време всичко, което тя сготви е много вкусно!
Заслужава си да опитате и тези питки, приготвени с малко продукти и за кратко време. Идеални са за неделната закуска, когато искате да имате достатъчно свободно време за семейството.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 10 БР.

1 чаша сирене
1 чаша кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
2 чаши брашно
20 гр. масло
10 гр. настърган кашкавал

Не уточнявам големината на чашите. Това решавате Вие сами. Ако използвате големи чаени чаши – ще получите по-големи на размер кашкавалки. Ако използвате малки чаени чаши – ще получите отново 10 бр. кашкавалки, но по-малки на размер. Важното е – да се спазват пропорциите.

  • В купата на миксера изсипвам киселото мляко. Тъй като се налага да използвам турско или гръцко кисело мляко, което не е с киселинността на истинското българско кисело мляко, се налага да „угасям“ содата с оцет. Това става като в супена лъжица изсипвам количеството сода и отгоре заливам с оцет – 1 с. л. оцет. Ако използвате истинско, българско кисело мляко – това не е нужно да се прави. Просто добавяте содата към киселото мляко, разбърквате и изчаквате само секунда, докато содата „шупне“ – млякото става на балончета.
  • Добавям към киселото мляко, натрошеното сирене.
  • Изсипвам цялото количество брашно и с помощта на миксера, с накрайниците за тесто, разбивам на максимална мощност, докато всички продукти се омесят добре.
  • Включвам фурната на 180 градуса да загрее предварително.
  • С набрашнени ръце и върху набрашнена плоскост изваждам омесеното тесто. Оформям на руло и с помощта на нож, разделям на десет еднакви по размер парчета.
  • Отново с набрашнени ръце, оформям всяко парче на топка.
  • Подреждам десетте топки в тава с хартия за печене.
  • С палеца и леко притискане правя малка дупка в средата на всяка топка.
  • В дупчицата слагам много малко парче от кравето масло.
  • Поръсвам отгоре със щипка от настъргания кашкавал.
  • Слагам тавата в предварително загрялата фурна и печенето на кашкавалките продължава между 25 и 30 минути, но това определяте Вие сами, според Вашата фурна. Печете до тъмно-златист цвят.
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!

10 Отговори на “КАШКАВАЛКИ, ЛЕСНИ ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ, ДОБРУДЖАНКИ”

  1. Здравейте, Анонимни и Непозннати! Щом няма яйца и в наличните продукти, и в подробните стъпки по приготвянето, значи яйца не се добавят. Точно това е и хубавото на тази рецепта. Яйца няма! Но…Вие, ако искате си добавете. Но това вече ще е друга рецепта. Ще е нужно и брашното да увеличите. Не забравяйте! Успех!

    Харесвам

  2. Здравейте, Анонимен! Известни са под най-различни имена! В моето тефтерче са известни като кашкавалките на Баба Руска! Може да са добре и с подправки, но не и по нашия вкиус! Приготвям различни други хлебчета с подправки, но тези кашкавалки остават наш фаворит за закуска точно така приготвени! Благодаря за идеята, все пак!

    Харесвам

  3. Ние им казваме “котешки стъпки” :)Не съм сигурна защо.Идея – последния път добаиВих в тестото разни подправки, като пресен розмарин и дух тиган. Става супер.

    Харесвам

  4. Здравейте, Анонимни и Непозннати! Щом няма яйца и в наличните продукти, и в подробните стъпки по приготвянето, значи яйца не се добавят. Точно това е и хубавото на тази рецепта. Яйца няма! Но…Вие, ако искате си добавете. Но това вече ще е друга рецепта. Ще е нужно и брашното да увеличите. Не забравяйте! Успех!

    Харесвам

  5. Здравейте, Анонимен! Известни са под най-различни имена! В моето тефтерче са известни като кашкавалките на Баба Руска! Може да са добре и с подправки, но не и по нашия вкиус! Приготвям различни други хлебчета с подправки, но тези кашкавалки остават наш фаворит за закуска точно така приготвени! Благодаря за идеята, все пак!

    Харесвам

  6. Ние им казваме “котешки стъпки” :)Не съм сигурна защо.Идея – последния път добаиВих в тестото разни подправки, като пресен розмарин и дух тиган. Става супер.

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com