ТОРТЕН ДЕКОРАТОР В ГЕРМАНИЯ ИЛИ КАК ДА ЛЕГАЛИЗИРАМЕ СВОЕТО ХОБИ

на

Да, на снимката съм самата аз! Да, с моята първа кулинарна книга!
И тази кулинарна книга, както и всичко, с което в момента се занимавам е част от моите постижения в последните 12 години. Живот далеч от България, живот в чужда държава, с друг език, с друг манталитет, живот от нулата.
И понеже вече съм минала по пътя на проучване и доказване на умения като хоби декоратор на торти в Германия реших да облекча всички онези от Вас, живеещи в тази държава с главоблъсканицата как да излезнат на светло.
Много от Вас ми пишат на лични и се опитвам на всеки поотделно да обясня през какво се преминава. Затова е и темата на днешната публикация.
Просто обобщавам всичко в едно и няма да се налага да пиша с часове на всеки по отделно.
Давам основните неща, а всеки сам ще потърси своето място, според законите на Републиката (провинция), в която живее.

Ще започна първо с кратка история за себе си и за всички онези от Вас, които не следят моя кулинарен блог.
Дойдох да живея в Германия през 2009 година с почти никакви познания по немски език. Наложи се да поработя известно време като камериерка и чистачка, докато понауча езика. После дълги години бях сервитьорка, рецепциониска и управител на ресторант, докато случайно не попаднах на кастингите  за  немското реалити шоу Das Große Backen през 2018 година.
С моите скромни умения от писане на рецепти (Ухае на…съществува от 2013 година) и с моята торта Гараш рецептата е тук, впечатлих журито и стигнах до 15-те избрани. Трябваше да чакам 3 месеца докато вземат решение кои от нас ще продължат напред. През тези 3 месаца записах и първивте си курсове по декорация на торти. И…магията стана. От тогава до сега не спирам да посещавам курсове, не спирам да се усъвършенствам. Не бях сред 10-те избрани да участват, но пък намерих своето място.
За да се направи фирма за  направата, дизайн и продаването на торти в Германия е желание не само на нас българките, но и на самите германки. А те се славят като добри в тази област.
За съжаление няма професия декоратор на торти.
Много от нас започват да правят торти у дома за приятели и познати. Те винаги ги харесват и са много ентусиазирани и ни казват „Ама ти правиш страхотни неща! Трябва да продаваш!“
Още повече, че като започнте да правите хубави торти бързо пристигат и приятелите на приятелите на приятелите и искат торта. В началото се радвате  на всяка възможност, при която можете да правите торта. Все пак така се учите, трупате опит, вървите нагоре. Но бързо става ясно, че това отнема мого време в дългосрочен план и, че материалните разходи също не са много малко. И така…просто продавате на частно своите произведения.
Тогава идва идеята да отворите кафене, сладкарница или да предлагате курсове. Искате да превърнете сладката си страст в разумно платена работа на непълно работно време. Много примамлива идея. Но…тук идва едно но!
Не бива да се започва наивно, защото в Германия има много закони, които трябва да се вземат в предвид, а незнанието не предпазва от глоби.
Когато продавате торти, обаче трябва да имате в предвид няколко неща!
Щом започнат да идват приходите, нещата се усложняват.
А с данъчните шега не бива, нито пък с Handswerkkammer. Има и строги изсквания към помещенията и хигиената при работа с хранителни продукти.
Преминаването през цялата правна ситуация в Германия наистина не е ласно. На това ме научиха още в първия ми присъствен курс.
В тази публикация ми се иска да обсясня на български език какво трябва да знаете във всеки случай и къде Ви дебнат най-големите подводни камъни.
Дано да успея да Ви дам ясен отговор на въпросите и проблемите, с които ще се сблъскате, когато решите да направите ЕТ за направата на торти.
Самата аз преминах през всички тези неща и се надявам, че с моите съвети мога да Ви спестя доста от ходенето по мъките.
Цялата тема е много сложна и много често се правят погрешни изводи. В Германия дори и да направите всичко както трябва, да отговаряте на всички изквания, да спазвате закона, да сте надлежно регистриран в данъчната служба, да водите счетоводство и да плащата данъците си – това не означава, че можете да си правите торти спокойно и тихо.
Дизайнерите на торти в Германия много често се озовават в съда.
КАК ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРАМЕ В ГЕРМАНИЯ?
 
Най-важното е първо да решите точно какво искате да правите!
 • печете, украсявате и продавате торти
 • дизайн и продажба на торти, които обаче сте купили от сладкар
 • продажба на изработени от Вас фигури, топери, различни декорации
 • отваряне на сладкарница или кафене
 • да правите курсове за дизайн на торти
 • да отворите магазин за тортени материали
Трите основни организации, в които трябва да се регитрирате, за да стартирате собствен бизнес в тази област са:
 1. Finanzamt
Веднага щом направите или искате да направите нещо „за пари“, неизбежно трябва да се регистрирате и в данъчната служба, която отговаря за Вашия район. Започва се с регистрацията и с данъчната декларация до запалащането на данъка. В зависимост от бизнес модела, тогава има и два варианта. Да работите като Selbsständig или Freiberuflich
Ако взимате пари за вашите услуги или продукти в Германия, трябва официално да издадете  фактура и да платите данък върху доходите си. В противен случай това се счита за незаконна работа или укриване на данъци.
Така че, независимо какво правите за себе си: определено трябва да регистрирате дейността в данъчната служба, да пазите касовите бележки и фактурите, евентуално да водите счетоводство според определени правила, определено да подадете надлежна данъчна декларация и разбира се да плащате данъци. Дори и да е досадно, няма как да го заобиколите. Дори ако данъчната ви декларация показва, че сте спечелили толкова малко, че не се дължат данъци, цялата процедура трябва да бъде спазена.
За да можете да издавате фактури, първо трябва да се регистрирате в данъчната служба. За това ви трябва данъчен номер от тях. Когато попълните формулярите за регистрация на вашата дейност, пред вас идват първите сложни въпроси и решения.
Вероятно най-важното решение, което трябва да вземете още в началото, е това за ЕТ или на свободна практика. Ако искате да отворите магазин или кафене, или ако искате да печете и продавате торти, нямате голям избор: определено сте за ЕТ. При другите бизнес модели имате възможност да се регистрирате като фрийлансър при определени условия.
Това решение има различни последици, например за счетоводството и размера на данъците. Има и търговски дейности (кафене, магазин), за които трябва да регистрирате ЕТ (или да кандидатствате за лиценз за търговия) в търговската служба в допълнение към регистрацията в данъчната служба. Следователно, определено трябва да се запознаете с това, преди да се ангажирате!
Още нещо важно! Решението „ЕТ или на свободна практика“ е особено важно при проектирането и продажбата на торти. Торти, които сладкарят изпича и след това да украсява сам. Това е мястото, където разграничението решава дали дейността Ви е артистична (= свободна практика) или занаятчийска (= търговска) дейност чрез евентуално задължение на майстор. Но това ще обясня в темата за Handswerkkammer.
След това, когато се регистрирате в данъчната служба, трябва да се вземе решение дали да се регистрирате като собственик на малък бизнес (Kleingewerbe). Рeшението за малкия бизнес е свързано с данъка върху продажбите и има предимства и недостатъци, които не мога да навлизам подробно в тази публикациу, но във всеки случай си струва да се информирате и помислите предварително.
     2. Gesundheitsamt
Почти всички дейности в тази област са свързани с хранителни продукти. Местните органи, отговорни за надзора при работа с хранителни продукти има ясни хигиенни стандарти, при какви условия може да се работи с хранителни продукти. И, ако имате пекарна то тя трябва да отговаря на точно тези указания.
Но има и изключения. Не всички дейности в бизнеса с торти подлежат на хигиенни разпоредби. Например, ако „само“ повеждате курсове и сте се регистрирали като свободна професия, тогава ще работите с хранителни продукти, които няма да се продават. Ето защо тук не е задължително изискването да имате помещение, отговарящо на хигиенните разпоредби.

Тези хигиенни разпоредби са без значение и при изработката и продажба на фигури и топери, декорации за торти, като изришно се упоменава, че не са подходящи за консумация .

За всички останали дейности, обаче спазването на изискванията и разпоредбите е от съществено значение.

Ако например отворите кафене и печете сами блатовете си, значи имате пекарна и тя трябва да отговаря на търговските изсквания за такава. От значение е  и дали работите с крем или без крем. Просто трябва да се свържете с местното ХЕИ и да изясните всичките изисквания. Те са различни в различните републики на Германия.

Тези указания могат да бъдат спазени и в домашни условия. За целта трябва да имате отделна кухня, от тази за Вашето семейство и да е в съответствие с разпоредбите.

    3. Handswerkkammer
 
Това е местната занаятчийска камара. Тук е и най-трудното. Повечето дейности, свързани с тортите попадат в графа МАЙСТОР, което означава, че трябва да имате завършено и одобрено от камарата обарзоавние за майстор сладкар, за да имате право да практикувате официално.
Но пък следните бизнеси НЕ са за майсторска диплома от самото начало: Продажба на аксесоари за торта с мотиви в магазин или магазин за търговия на дребно, провеждане на курсове (това се счита за „преподавателска/преподавателска дейност“, а не като занаят) и продажба на собствени торти в кафене за чиста консумация на място (това попада в „Гастрономия“ и отговорната камара тук е IHK, а не HWK – така че не е необходимо вписване в търговския регистър).
Ако предлагате и торти за продажба извън дома в собственото си кафене, тогава отново трябва да сте майстор. По същия начин, ако продавате иначе украсени торти, които също сте изпекли сами.
Не се притеснявайте: дори и да не сте сладкар, пак не е нужно да се отказвате от мечтата си за бизнес с торти. Както вече беше посочено, при определени условия има и начини и средства за заобикаляне на някои изисквания
.

Моят съвет към всички Вас, живеещи в Германия талантливи тортени декоратори е да не се отказвате от мечтите си.

Ако се чувствате млади и имате много години професионална реализация пред себе си, вложете средства в своето професионално образование и завършете за Konditor по възможност в Германия. Така решавате всичките си пробеми и излизате на светло. Направата на отделна кухня, според изискванията на местното ХЕИ не е трудно, а регистрацията на една фирма е най-бързото нещо в Германия. И…задължиително се обърнете към счетоводител!
Пожелавам на всички успех и пишете, когато нещо не Ви е станало ясно в тази публикация.
Аз избрах своя път. Нямам време да уча за Konditor. Но пък имам образование за преподавател и водя присъствени и онлайн курсове, за които можете да прочетете повече ето тук.
Освен това изработвам декорация за торти, които продавам онлайн, които можете да видите ето тук.
И не на последно място, автор на кулинарни книги съм. Е, за сега е само една, но вече подготвям втората. За книгата можете да прочетете ето тук.
Така, че не се отказвайте!

0 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  Петя,превърнала си своето хоби в професия.Но е хубаво това.В днешно време е много трудно с каквото и да се захване човек особено ако е частна практика.Подобни са и условията в България, но населението все повече обеднява, а цените скачат всеки ден.Радвам се за книгата.Можеш да я представиш като раздели на рецептите.Доколкото четох все още не е издадена на български език.Поздрави и успех за теб във всички начинания !

  Харесвам

 2. Анонимен каза:

  Петя,превърнала си своето хоби в професия.Но е хубаво това.В днешно време е много трудно с каквото и да се захване човек особено ако е частна практика.Подобни са и условията в България, но населението все повече обеднява, а цените скачат всеки ден.Радвам се за книгата.Можеш да я представиш като раздели на рецептите.Доколкото четох все още не е издадена на български език.Поздрави и успех за теб във всички начинания !

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s