КВАС И ДЕН ЧЕТВЪРТИ

В последния – четвърти ден квасът е вече готов. Това се разбира по това, че е запълнил гювечето, като се гребне с лъжица се вижда явно изразените балончета и има специфичен, но приятен аромат на кисело, на боза.

В този четвърти ден аз замесих и първото си хлебче, което обаче трае също около 24 часа, защото следвам рецепта с предварително тесто, където отделям малко квас и го захранвам още с брашно, докато дойде време за същинското измесване. Рецептата за хлебчето е ето тук
Количеството квас, което няма да използвам прибирам в буркан с капачка, която не пропуска въздух и оставям на студено в хладилника. Трайността му е от 7 до 14 дни. Ако искате отново да го използвате, започвате да го храните от ден 2.
Ето тук можете да прочетете как постигнах много успешен хляб с този квас и брашно от спелта!

0 Отговори на “КВАС И ДЕН ЧЕТВЪРТИ”

 1. Здравей Петя. Коригирам се…. днес е ден пети и сутринта квасът се бе надигнал съвсем прилично. Тъкмо бях взела да се отказвам… 😃Отделих си в бурканче и с другата част замесих хляб, който вече отлежава в хладилника. 😃 Надявам се и с вкусен хляб да мога да се похваля утре вечер. Благодаря ти и поздрави.

  Харесвам

 2. Привет, Цвети! Повечето хора сравняват отглеждането на квас с отглеждането на дете или домашен любимец. Това е жив организъм. Когато на втория ден се е вдигнал, той е показал, че расте. Тогава и се захранва отново. Понякога може да трае дори само няколко часа, а не цяла нощ. Всичко зависи от топлината, от климатичните условия, от влагата. При всеки човек и квас е различно. Както и с миризмата. Тя не винаги е силна. Зависи от брашното, зависи от времето, за което започва да расте. Така, че ти сама ще намериш твоят начин на отглеждане. Не се отказвай! Щом е четвърти ден вече е време да замесиш или да го прибереш в хладилник. После всяка седмица го храни. Вадиш от хладилник, изчакваш да се климатизира, добавяш 50 вода 50 брашно и отново чакаш да се надигне. Замесваш и т. н. като не забравяш да отделиш в хладилник, в плътно затворен буркан. Дано да съм била полезна. Поздрави и успех с твоя приятел квасът

  Харесвам

 3. Скъпа Петя, благодаря за споделения опит. Имам следната чуденка – квасът ми още на втория ден взе да се надига и да изпълва гювечето без да има специфичната миризма на боза. Днес е ден четвърти от как то започнах и няма вече никакъв признак на живот в него, но пък аромата на боза се появи. Правих го по другата рецепта от блога с вода и щипка бяла захар, държа го във фурната без да я включвам. Някъде греша със сигурност, но къде…?! Моля за съвет.

  Харесвам

 4. Здравей Петя. Коригирам се…. днес е ден пети и сутринта квасът се бе надигнал съвсем прилично. Тъкмо бях взела да се отказвам… 😃Отделих си в бурканче и с другата част замесих хляб, който вече отлежава в хладилника. 😃 Надявам се и с вкусен хляб да мога да се похваля утре вечер. Благодаря ти и поздрави.

  Харесвам

 5. Привет, Цвети! Повечето хора сравняват отглеждането на квас с отглеждането на дете или домашен любимец. Това е жив организъм. Когато на втория ден се е вдигнал, той е показал, че расте. Тогава и се захранва отново. Понякога може да трае дори само няколко часа, а не цяла нощ. Всичко зависи от топлината, от климатичните условия, от влагата. При всеки човек и квас е различно. Както и с миризмата. Тя не винаги е силна. Зависи от брашното, зависи от времето, за което започва да расте. Така, че ти сама ще намериш твоят начин на отглеждане. Не се отказвай! Щом е четвърти ден вече е време да замесиш или да го прибереш в хладилник. После всяка седмица го храни. Вадиш от хладилник, изчакваш да се климатизира, добавяш 50 вода 50 брашно и отново чакаш да се надигне. Замесваш и т. н. като не забравяш да отделиш в хладилник, в плътно затворен буркан. Дано да съм била полезна. Поздрави и успех с твоя приятел квасът

  Харесвам

 6. Скъпа Петя, благодаря за споделения опит. Имам следната чуденка – квасът ми още на втория ден взе да се надига и да изпълва гювечето без да има специфичната миризма на боза. Днес е ден четвърти от как то започнах и няма вече никакъв признак на живот в него, но пък аромата на боза се появи. Правих го по другата рецепта от блога с вода и щипка бяла захар, държа го във фурната без да я включвам. Някъде греша със сигурност, но къде…?! Моля за съвет.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: