2-РА СЕДМИЦА В ЗОНАТА – ПЕТЪК

Много съм амбицирана с моята Зона, защото кантарчето показва много хубави цифри, но повече подробности за това – в понеделник. Това е денят за измервания.
Сега продължавам да се радвам на вкусна и обилна храна, която споделям с всички Вас. Хубаво е, че сте се осмелили и решили да промените начина си на живот. Има защо!
Днес е време да поговорим за АЙЗАНОИДИТЕ и защо изхвърлям жълтъците.
Др. Бари Сиърс нарича айзаноидите МИСТЕРИОЗНИТЕ ХОРМОНИ. Това са хормоните, които нараняват и лекуват. Те са хормоните, които диктуват кога и дали ще получим инфаркт, дали е добре имунната ни система или пък дали имаме болка и още хиляди контролиращи функции. Те са молекулярното лепило, което свързва тялото ни в едно. Тези хормони са добри и лоши. Всички лоши айзаноиди се контролират от Омега – 6 киселини /където е и Арохидоновата киселина/. Източниците на Омега-6 са слънчогледовото масло, шафрановото олио и соевото олио. Източници на Арохидонова киселина са червените мазни меса, жълтъците и дреболиите. 
И сега е важно да знаем, че за да произвеждаме добри Айзаноиди са ни необходими Омега – 3 мастни киселини, с които можем да се снабдим от рибата и рибеното масло. 
А, за да имаме баланс между „добрите“ и „лошите“ Айзаноиди е нужно да контролираме храната, която приемаме.
Аз направих само малък преразказ на това, което Др. Бари Сиърс е описал за Зоната. А Вие можете сами много повече да прочетете по темата ето тук.

ЗАКУСКА В ПЕТЪК
2 белтъка 1БП
35 гр сирене 1БП
1/3 ч. л рапично олио 1БМ
240 гр домат 1БВ
3 маслини 1БМ
40 гр настърган морков
66 гр скир 1БП
1 ч. л. смлени лешници 1БМ
50 гр ябълк 1/2 БВ
1 филия зоново хлебче 1БВ – рецепта тук
От белтъците и сиренето направих омлет и олиото /вече знаете, че много го обичам/. Гарнитурата му бяха хлебчето, доматите, маслините и моркова. От скира, лешниците и ябълката си направих вкусно кремче за десерт.
ОБЯД В ПЕТЪК
ТИКВИЧКИ С ОВЕС
Давам нужните съставки за две порции, от които всяка е 3БВМ. После измерих готовото ястие и разделих на две. Едната порция за днес, а другата за утре /на работа съм/
480 гр тиквички нарязани на едри кубчета 2 БВ
160 гр нарязан на ситно кромид лук 1БВ
240 гр сварен овес или 1 ч. ч. 3БВ
2 ч. л. олио 6 БМ
сол, черен пипер, куркума, лют червен пипер, много копър
Аз използвах стария и изпитан начин за приготвяне на тиквички с ориз, като замених ориза с овес и намалих мазнината. 
В уок тиган загрях мазнината и почти запекох кромидия лук. 

Добавих тиквичките и хубаво разбърках.

Добавих сварения овес, разбърках и залях с 200 мл зеленчуков бульон. Похлупих и варих около 10 минути на много слаб котлон.
Подправих с куркума, сол, черен пипер, лют червен пипер и много копър.

И, за да запълня обяда с протеини прочистих хладилника. Беше ми останало пилешко филе, малко риба и шунка. Измерих така, че да отговарят на 3БП.
СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА В ПЕТЪК
200 мл мътеница 1БПВ
1 ч. л. смлени лешници 1БМ
Мътеницата може да се намери на много достъпна цена във всеки немски магазин. На немски се казва Buttermilch и има минимално наличие на мазнини. Поради тази причина добавих ядки.
126 гр пъстърва на скара – почистена от костите и кожата, след изпичането 3 БП
200 гр прясно островърхо зеле 1/2 БВ
120 гр домати 1/2 БВ
80 гр моркови 1 БВ
120 мл бяло вино 1БВ
магданоз и копър
сол на вкус
1 ч. л. зехтин 1БМ
От зеленчуците  направих салата, която овкусих с 1/3 от зехтина и оцета. С останалата мазнина намазах рибата, преди да сложа на скарата.
ПОХАПВАНЕ ПРЕДИ СЪН
35 гр горгонцола 1БМ
120 мл вино 1БВ

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com