ОБРЕДНА ПИТА С КВАС ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

В нашето семейство питката за Бъдни вечер е била винаги содена. Но сега, когато хобито ми е да издирвам, пробвам и описвам стари и позабравени български рецепти, питката ни ще бъде позабравената обредна пита с квас.
Направата ѝ отнема време, защото приготвянето на самия квас трае между четири и шест дена. Подробната рецепта за квас можете да прочетете тук
Готовата вече питка е с аромат, който не може да се опише, пък и удоволствието да видиш резултата на толкова много труд и чакане е невероятно!
Аз за традициите на Бъдни вечер няма да пиша. Всички Вие имате семейни традиции, които са предадени от Вашите майки и баби. Сигурна съм, че са правилни и носят винаги много умиление и домашен уют. Но пък изкушението да омесите обреден хляб е голямо! Опитайте и него!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
520 гр брашно /аз смесих 240 гр бяло ТИП 1050 и 200 пълнозърнесто и 80 гр ръжено, което вложих в кваса/
360 мл вода
80 гр квас /направен по тази рецепта тук/
13 гр сол
по мой вкус добавих и 1 ч. л. подправка за хляб
пекох в сач
ПОДГОТОВКА НА КВАСА:
80 гр квас 
80 гр брашно /при мен е ръжено/
80 гр вода от чешмата /тук обаче тя е много добра за пиене/
 • Измервам с кантарчето 80 гр от кваса, който съхранявам в хладилник. 
 • Добавям му 80 гр вода, която се постарах да загрея до 38 градуса. Ако нямате термометър, просто потопете малкото пръстче в нея и бройте до 5. Ако не Ви пари – добра е на температура.
 • Добавих брашното и разбърках до каша.
 • Всичко това направих в гювече, защото вече знам, че в него му е много добре на кваса.
 • Похлупих и оставих на топло до парното за около 1 до 2 часа. В същност наблюдавах от време на време как се държи като отхлупвах капачето. Когато ми се напълни гювечето прецених, че е време за замесване. По рецепта температурата на помещението трябва да е 30 градуса, което е невъзможно в тази люта зима при нас. Може да включите фурната на лампичка и там да го приберете. Пак е добра температура.
ОСНОВНО ТЕСТО:
готовия квас
440 гр брашно /имайте готовност да добавите още малко при нужда/ моето брашно е смес от бяло и пълнозърнесто
280 гр вода /38 градуса/
13 гр сол
 • Разтворих солта в топлата вода.
 • Сипах всички съставки в купата на миксера и омесих на първа степен до гладко лепкаво тесто.
 • Разбирам, че тестото е готово, когато започне да се отлепя от стените. На мен ми се наложи да добавя около 50 гр брашно още, за да получа нужната консистенция.
 • ПЪРВО ВТАСВАНЕ /ФЕРМЕНТАЦИЯ/:

 • Събрах с ръце лепкавото тесто на топка в купата на миксера и покрих с влажна кърпа.
 • Оставих на топло до парното /температурата е нужно да е около 28 градуса/. Можете да ползвате и фурната с включена лампа. Това е достатъчно като температура.
 • Тази ферментация трае около 3 часа. Като на всеки 30 минути правих разтягане на тестото.
 • За разтягането си намокрях за кратко ръката, подхващах тестото от долу и издърпвах нагоре, като се стараех да не се къса. Захлупвах върху топката, завъртах купата с лявата ръка и пак подхващах отдолу, разтягах, захлупвах, завъртах. Така три пъти на първите 30 минути.
 • Повтарях тази процедура на всеки 30 минути.
ВТОРО ВТАСВАНЕ – СТУДЕНА ФЕРМЕНТАЦИЯ:
 • Сега просто прибрах, покритото с влажна кърпа тесто за 17 часа в хладилника /около 5 градуса/.
 • Това е и периодът, когато тестото развива разнообразие от вкусове. 
ТРЕТО ВТАСВАНЕ – ПРОЦЕС НА НАРАСТВАНЕ:

 • Изваждам тестото от хладилника, ама много внимателно. Тестото е пълно с въздух /газ/, който не искам да изпусна. Той е важен за качеството на хляба после.
 • Оформям тестото с ръце на плоска питка, която слагам в купа, покрита с хартия за печене. Така по-лесно изваждам питката, за да я прехвърля в сача. Предварително съм си отделила малко тесто.
 • От отделеното тесто оформям кръст и няколко кръга. Четири кръга подреждам в четирите края на питката. Те символизират годишните времена. В средата оформям кръст, а върху него още един кръг – олицетворяващ Земята. 
 • Да не забравим и монетата, която е задължителна за питата за Бъдни вечер. Увивам монетата  в алуминиево фолио и я добавям още по време на омесването на питата.
 • Оставям питката  на стайна температура за 2 часа, за да се аклиматизира тестото. 
 • Вече не покривам с кърпа. Не е нужно.
ПЕЧЕНЕ:
 • Слагам празния сач студената фурна /аз това имам, но може да се използва Römertopf  или специалната тенджера за хляб Dutch Oven/.
 • Включвам фурната, заедно със сача в нея да загреят до 250 градуса. Това отнема около 20 минути.
 • Когато фурната и сача са вече добре нагряти, изваждам сача и заедно с хартията за печене пренасям в него втасалата питка.
 • Моят сач е много плитък и като похлупих с капака, питката ми се сплеска. Ще мисля в бъдеще нещо по-подходящо и дълбоко.
 • Похлупвам с капака и връщам във фурната.
 • Пека 10 минути на 250 градуса.
 • След това намалявам температурата на 230 градуса и пека още 25 минути.
 • После отхлупвам и допичам за още 10 минути. Така хляба хваща вкусна кафява коричка.
Наистина имаме възможност да избираме между содена пита, пита с мая и обредна пита с квас. Всичко е въпрос на нагласа и разбиране, но нищо не е задължително! Аз лично спазвам всичко научено от моята майка и моята свекърва, но винаги гледам да добавя и нещо от себе си в традициите за Бъдни вечер. Така моите деца и моите внуци ще имат много по-голямо наследство!
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!


20 Отговори на “ОБРЕДНА ПИТА С КВАС ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР”

 1. 🙂 Много си мила, Деси! Ще те помоля да не се безпокоиш за никакви форми за сладкиши! Оценявам твоя жест. Много е мило! Прегръщам те!

  Харесвам

 2. Значи това за което трябва да помоля е Geduld 😀, малко бавно става при мен всичко, но пък винаги и със сигурност. Обещаното си е обещано.Весело изкарване и Viel Gesundheit 😋

  Харесвам

 3. В такъв случай, ще Ви подаря една. От мен формата, от Вас в последствие рецептата. Откази не се приемат 😉😊P.s. Това за формата е сериозно. 😋Hmmm, lecker

  Харесвам

 4. Привет, Деси! Радвам се, че не си вече Анонимна! Орехчетата опитах да приготвя отново, след около 40 години. Но…със старата форма за тях, която моят татко беше донесъл от СССР. Не се получиха добри, защото и формата доста беше вече ръждясала. Така, че за тях нямам рецепта и няма скоро да имам. Просто, защото нямам форма. Изхвърлих я на поредния Sperrmüll. Приятно ми е, че се запознахме!

  Харесвам

 5. Петя благодаря Ви, за бързия отговор. Извинявам се, за момента трудно се орентирам пък, уж с търсачката търся. Иначе аз съм Деси и живея в Берлин 😊Приятно ми е. Ако не спамя се сетих за още две рецепти орехчетата с крем, онзи позабравените, но пък с много вкусен крем, за които обаче трябва форма и също как се прави паста патафри. Веднъж пробвах по рецепта от Интернет и беше катастрофално. Още веднъж се извинявам, ако нахалствам. Спорна седмица желая. Деси

  Харесвам

 6. Здравейте, Анонимна! Съжалявам, че не се изписва Вашето име и трябва така да се обръщам! Радвам се, че сте достигнали до моето тефтерче с рецепти. То има вече почти 1000 рецепти и между тях има и грис като десерт, и супа пача. Съжалявам, че не сте успели да ги откриете. Може нещо неправилно да съм ги именувала и поради тази причина да не сте ги открили. Колкото до сушенето на продукти, нямам и аз опит. Не съм много по консервирането, защото нямам много място за съхранение на консервираните неща. Ще помисля и Вие ще разберете като следите Ухае на…Нека Новата 2018 гоина Ви донесе здраве и много щастливи моменти! Поздрави!

  Харесвам

 7. Честито Рождество Христово, Петя!Едва вчера попаднах на Блога Ви и вече съжалявам, че не съм разбрала за него по рано. Страхотни рецепти. Подробно обяснени и с всички тънкости, които човек не може лесно да намери в Гоогле. Това което аз не намерих е рецепта за любимата ми бисквитена торта. Също и за грис като десет, не за грис халва. Рецепта за супа пача също. Много ще съм Ви благодарна ако публикувате. И още нещо, моля споделете тънкости при сушене на плодове и зеленчуци. Дано не ставам нахална. Спорен ден желая!

  Харесвам

 8. Честити , мирни и благословени празнични дни Петя ! Честито Рождество Христово ! Чусесна питка с квас си приготвила !Весела Коледа !

  Харесвам

 9. 🙂 Много си мила, Деси! Ще те помоля да не се безпокоиш за никакви форми за сладкиши! Оценявам твоя жест. Много е мило! Прегръщам те!

  Харесвам

 10. Значи това за което трябва да помоля е Geduld 😀, малко бавно става при мен всичко, но пък винаги и със сигурност. Обещаното си е обещано.Весело изкарване и Viel Gesundheit 😋

  Харесвам

 11. В такъв случай, ще Ви подаря една. От мен формата, от Вас в последствие рецептата. Откази не се приемат 😉😊P.s. Това за формата е сериозно. 😋Hmmm, lecker

  Харесвам

 12. Привет, Деси! Радвам се, че не си вече Анонимна! Орехчетата опитах да приготвя отново, след около 40 години. Но…със старата форма за тях, която моят татко беше донесъл от СССР. Не се получиха добри, защото и формата доста беше вече ръждясала. Така, че за тях нямам рецепта и няма скоро да имам. Просто, защото нямам форма. Изхвърлих я на поредния Sperrmüll. Приятно ми е, че се запознахме!

  Харесвам

 13. Петя благодаря Ви, за бързия отговор. Извинявам се, за момента трудно се орентирам пък, уж с търсачката търся. Иначе аз съм Деси и живея в Берлин 😊Приятно ми е. Ако не спамя се сетих за още две рецепти орехчетата с крем, онзи позабравените, но пък с много вкусен крем, за които обаче трябва форма и също как се прави паста патафри. Веднъж пробвах по рецепта от Интернет и беше катастрофално. Още веднъж се извинявам, ако нахалствам. Спорна седмица желая. Деси

  Харесвам

 14. Здравейте, Анонимна! Съжалявам, че не се изписва Вашето име и трябва така да се обръщам! Радвам се, че сте достигнали до моето тефтерче с рецепти. То има вече почти 1000 рецепти и между тях има и грис като десерт, и супа пача. Съжалявам, че не сте успели да ги откриете. Може нещо неправилно да съм ги именувала и поради тази причина да не сте ги открили. Колкото до сушенето на продукти, нямам и аз опит. Не съм много по консервирането, защото нямам много място за съхранение на консервираните неща. Ще помисля и Вие ще разберете като следите Ухае на…Нека Новата 2018 гоина Ви донесе здраве и много щастливи моменти! Поздрави!

  Харесвам

 15. Честито Рождество Христово, Петя!Едва вчера попаднах на Блога Ви и вече съжалявам, че не съм разбрала за него по рано. Страхотни рецепти. Подробно обяснени и с всички тънкости, които човек не може лесно да намери в Гоогле. Това което аз не намерих е рецепта за любимата ми бисквитена торта. Също и за грис като десет, не за грис халва. Рецепта за супа пача също. Много ще съм Ви благодарна ако публикувате. И още нещо, моля споделете тънкости при сушене на плодове и зеленчуци. Дано не ставам нахална. Спорен ден желая!

  Харесвам

 16. Честити , мирни и благословени празнични дни Петя ! Честито Рождество Христово ! Чусесна питка с квас си приготвила !Весела Коледа !

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: