ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ

От много години правя торта Червено кадифе, но все време за описване на рецептата в Ухае на…не остава. Все си казвам, хайде следващ път и така….годините се изнизали.
Едва ли има човек, който не знае с какво се отличава торта Червено кадифе.
Това е традиционен червен сладкиш с т.н. пясъчна структура от Америка. Сладкишът е обикновен, но на вкус незабравим. Но пък за сметка на това изглежда много атрактивно и впечатлява всички, които го опитват.
Но всъщност какво точно е ЧЕРВЕНО КАДИФЕ?
Името Червено кадифе идва не само от червения цвят на тортата, а също така от сочната конситенция на сладкиша. Също така важни като цвета и консистенцията са и използваните продукти за този сладкиш. Комбинацията от ванилия, какао и мътеница помагат за оцветяването. Съвсем леката киселиност от мътеницата (почти незабележима) и съвсем малкото наличие на оцет (заради содата) правят червеното кадифе различно от класическите ванилови и шоколадови кексове.
В последните години се появиха и много вариации на този класически американски сладкиш. Можете да срещнете СИНЬО КАДИФЕ, БЯЛО КАДИФЕ, ЗЕЛЕНО КАДИФЕ. Но….ЧЕРВВЕНО КАДИФЕ си остава класика.
Има също така и много противници на тази торта, заради наличието на минимално количество сладкарска боя, която помага за изразения червен цвят. Това са хората, които не обичат т. н. ХИМИЯ в храната си. Но…всичко е и въпрос на избор. Аз намирам за нормално в сладкарската индустрия да се използват и оцветители, както се е правило и преди 100 и повече години. Нека тези противници да си направят КАДИФЕТО БЯЛО.
Всички снимки в Ухае на…, както и рецепти са защитени от Закона за авторското право

   НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА С РАЗМЕР 20 СМ В ДИАМЕТЪР:
За блата:
350 г брашно (имайте готоност с още 50 гр при нужда)
300 г кристална захар
1 ч. л. какао (ако използвате подсладеното – 2 с. л.)
1 ч. л. сода
щипка сол
240 мл олио
300 мл мътеница (в Германия се продава в магазините под името Buttermilch) не препоръчвам замяна с айран или кисело мляко
2 яйца
1/4 ч. л. червена боя на паста (цвета зависи и от вида боя)
1 с. л. оцет
1 ч. л. ванилов екстракт
За моята торта изпекох два блата с този размер, за да получа височина от 12 см в готов вид.
За маслен крем с крема сирене:
500 г меко масло със стайна температура
900 г крема сирене (купувам неутрално Frischkäse в опаковка по 300 гр) от хладилник
150 г пудра захар
2 пак. ванилова захар
За класически американски крем за Червено кадифе:
500 г меко краве масло
400 г захар
500 мл прясно мляко или вода
100 г брашно
За крем със сметана и крема сирене:
900 г крема сирене
250 г пудра захар
600 мл течна животинска сметана
3 пак. фиксатор за сметана (за живеещите в Германия, в България фиксаторът е в самата сметана)
3 пак. ванилова захар.
За крем с бял шоколад и крема сирене:
900 г крема сирене
150 г пудра захар
600 г бял шоколад
200 мл течна сметана
  • Започвам с изпичането на блата един ден, преди сглобяването на тортата. Това е хубаво за качеството на самата торта. Престоелият блат се реже много по-добре и на вкус е много по-добре. Освен това няма опасност да разтопи крема при сглобяването особено, ако не е добре охладен.
  • За целта разбивам първо яйцата със захарта с миксера до побеляването им.
  • Добавям олиото и разбивам, но вече на малко по-малка степен.
  • Разтварям содата в оцета.
  • Добавям содата, заедно с мътеницата към крема и продължавам разбиването на средна мощност.
  • Сега вече добавям ваниловия екстракт и боята. На мен ми беше нужно много малко от боята, за да добия този цвят.
  • Тук е и първият подводен камък. Колкото повече червена боя добавяте, толкова по-тъмен цвят става. Имайте в предвид, че по време на печене цветът потъмнява още. А и колкото повече стои кремът с боята, толкова по-наситен става цвета. Така, че внимателно с оцветяването.
  • Най-накрая добавям смесените предварително сухи съставки – брашно, какао и сол.
  • Тук е и вторият подводен камък. Колкото повече какао добавите, толкова по-тъмен ще Ви стане блатът. Така, че много малко какао е нужно особено, ако е истинско какао за печене. Аз използвам холандското. То е много наситено. Ако използвате, обаче подсладенето какао от тип Nesquik ще Ви е нужно повече, защото то не оцветява така наситено. Внимавайте с какаото, защото има опасност да имате кафяв, вместо червен блат.
  • Изсипвам блата в намазнена форма и загрявам фурната до 160 градуса с вентилатор или 180 градуса с горен и долен реотан.
  • Пека блата точно 60 минути, но започвам да проверявам след 40-тата минута с дървена клечка. Защото и повечето печене не е добре. Може да получите кафяв блат.
  • Готовия блат охлаждам напълно върху решетка, увивам във фолио за свежо съхранение и използвам чак на следващия ден.
  • По този начин изпичам два блата, които на другия ден режа на по още три.
  • На снимката можете да видите как е оцветения единия блат, който е печен малко повече.
  • За всичките видове кремове, които съм описала по-горе съм давала подробни обяснения в други рецепти. Но като цяло принципът е един и същ. Разбивам маслото със захарта и към него лъжица по лъжица и с непрекъснато разбиване добавям останалите съставки.
  • Измервам крема и го разделям пропорционално за между блатовете и за измазването на тортата.
  • Охлаждам тортата много добре и чак тогава измазвам отвън.
  • За декорация на тортата можете да използвате трохите от подравняването на блатовете, както и плодове, с които разполагате в момента.
  • Желанието на рожденика беше тортата да се декорира както виждате на снимката, но в интернет ще намерите множество декорации.
  • Ако ще покривате Червено кадифе с фондан, препоръчвам маслен крем с пудинг, защото крема сиренето разтопява фондана.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!

0 Отговори на “ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ”

  1. Здравейте, както и в рецептата съм уточнена тези блатове са много сочни от присъствието на мътеница и олио. Предполагам, че просто не сте очаквали това и затова се изненадвате. Единствената грешка, която маже да се направи при тях е да ги препечатано и да станат сухи, чупливи и да нямат червен цвят.

    Харесвам

  2. Здравейте, непознат! Продуктите са дадени за един блат с размер 20 см в диаметър и височина 6 см, който можете да разделите на три отделни по 2 см всеки. Ако искате още по-висока торта, ще е нужно да изпечете още един блат. Ако намалите даденото количество на половина, ще получите блат с 3 см височина. Успех

    Харесвам

  3. Аз, отново недоразбрала, продуктите за блата са за изпичане на два блата, така ли? Ако искам да изпека един блат, който да си разрежа на три, трябва да намаля количеството на половина? 🙂

    Харесвам

  4. Здравейте, непознат! Тортата е американска. От Америка тръгва и покриването на торти с фондан. Препоръчвам да я направите с американския крем за червено кадифе!Успех!

    Харесвам

  5. изглежда божествено@ Keit здравеите, Butermilk може да се получи: 1. Просто смесете мляко и лимонов сок заедно. Използвайте съотношението 1 чаша мляко към 1 супена лъжица лимонов сок.2. Оставете сместа да почине и да се извие. Това отнема само няколко минути.3. След това разбъркайте и използвайте!

    Харесвам

  6. Здравейте, Анонимен! Жалко, че няма как да се обърна поименно, но не сте оставили такова. Ако искате тортата да е с тази височина, която тук съм постигнала с изпичането на два блата е хубаво да разделите тези продукти на две и после да умножите по три. Така ще получите торта с размер 26 см и височина 10 см. Но…тези продукти ще са Ви достатъчни за торта с размер 26 см и височина 6 см, ако просто продуктите за два такива блата обедините. Дано съм полезна! Успех

    Харесвам

  7. Здравейте, Анонимен!Както и в рецептата съм написала, аз изпекох два блата с тези продукти. Първо един, после още един, за да получа 12 см височи. Вие можете и само един да изпечете и да разрежете. Ще имате торта 6 см височина.Аз използвам крем с крема сирене и бял шоколад, но и трите са вкусниУспех

    Харесвам

  8. Здравейте, Вие кой крем ползвахте, искам да приготвя тортата за рождения си ден и не знам кой крем да използвам? Препоръчайте ми, моля! 😊 И само още нещо придуктите за блата са за един блат нали?

    Харесвам

  9. Здравейте, Кейт! Мътеницата се получава при производството на масло. Това е остатъчен продукт и няма аналог. Рецептата за червено кадифе идва от Америка, това означава, че там се продава на пазара мътеница. В Германия също има под името Buttermilch. Има във всеки един магазин на цена от 0,39 цента. Предполагам, че има в цяла Европа и сигурно вече и внемските вериги магазини в България. Аз лично не препоръчвам замяна, защото тя е със специфична консистенция и вкус, който прави блата много сочен, а и заради киселиност, предполагам поддържа хубав червен цвят на сладкарската боя. Но…в краен случай рядък айран, но пак казвам. Вкусът се променя. Успех

    Харесвам

  10. Здравейте, Дани! Както в началото на рецептата, при наличните продукти съм уточнила, формата е 20 см в диаметър. Аз винаги уточнявам размера, защото знам колко е важно! Успех!

    Харесвам

  11. Здравейте, както и в рецептата съм уточнена тези блатове са много сочни от присъствието на мътеница и олио. Предполагам, че просто не сте очаквали това и затова се изненадвате. Единствената грешка, която маже да се направи при тях е да ги препечатано и да станат сухи, чупливи и да нямат червен цвят.

    Харесвам

  12. Здравейте, непознат! Продуктите са дадени за един блат с размер 20 см в диаметър и височина 6 см, който можете да разделите на три отделни по 2 см всеки. Ако искате още по-висока торта, ще е нужно да изпечете още един блат. Ако намалите даденото количество на половина, ще получите блат с 3 см височина. Успех

    Харесвам

  13. Аз, отново недоразбрала, продуктите за блата са за изпичане на два блата, така ли? Ако искам да изпека един блат, който да си разрежа на три, трябва да намаля количеството на половина? 🙂

    Харесвам

  14. Здравейте, непознат! Тортата е американска. От Америка тръгва и покриването на торти с фондан. Препоръчвам да я направите с американския крем за червено кадифе!Успех!

    Харесвам

  15. изглежда божествено@ Keit здравеите, Butermilk може да се получи: 1. Просто смесете мляко и лимонов сок заедно. Използвайте съотношението 1 чаша мляко към 1 супена лъжица лимонов сок.2. Оставете сместа да почине и да се извие. Това отнема само няколко минути.3. След това разбъркайте и използвайте!

    Харесвам

  16. Здравейте, Анонимен! Жалко, че няма как да се обърна поименно, но не сте оставили такова. Ако искате тортата да е с тази височина, която тук съм постигнала с изпичането на два блата е хубаво да разделите тези продукти на две и после да умножите по три. Така ще получите торта с размер 26 см и височина 10 см. Но…тези продукти ще са Ви достатъчни за торта с размер 26 см и височина 6 см, ако просто продуктите за два такива блата обедините. Дано съм полезна! Успех

    Харесвам

  17. Здравейте, Анонимен!Както и в рецептата съм написала, аз изпекох два блата с тези продукти. Първо един, после още един, за да получа 12 см височи. Вие можете и само един да изпечете и да разрежете. Ще имате торта 6 см височина.Аз използвам крем с крема сирене и бял шоколад, но и трите са вкусниУспех

    Харесвам

  18. Здравейте, Вие кой крем ползвахте, искам да приготвя тортата за рождения си ден и не знам кой крем да използвам? Препоръчайте ми, моля! 😊 И само още нещо придуктите за блата са за един блат нали?

    Харесвам

  19. Здравейте, Кейт! Мътеницата се получава при производството на масло. Това е остатъчен продукт и няма аналог. Рецептата за червено кадифе идва от Америка, това означава, че там се продава на пазара мътеница. В Германия също има под името Buttermilch. Има във всеки един магазин на цена от 0,39 цента. Предполагам, че има в цяла Европа и сигурно вече и внемските вериги магазини в България. Аз лично не препоръчвам замяна, защото тя е със специфична консистенция и вкус, който прави блата много сочен, а и заради киселиност, предполагам поддържа хубав червен цвят на сладкарската боя. Но…в краен случай рядък айран, но пак казвам. Вкусът се променя. Успех

    Харесвам

  20. Здравейте, Дани! Както в началото на рецептата, при наличните продукти съм уточнила, формата е 20 см в диаметър. Аз винаги уточнявам размера, защото знам колко е важно! Успех!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com