ТОРТА С ФОНДАН, ЦВЕТЕ И ВКУСЕН КРЕМ

на
Приятели, всички Вие станахте свидетели на „раждането“ на тази торта. Всички, които членувате в моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя проследихте седмичното развитие на тортата за моята приятелка.
Всичко започна с моето обръщение „на живо“ към всички мои фенове, които гласуваха за мен и най-вече за Ухае на…в Годишните награди на БЛОГОВОДИТЕЛ.
Благодарение на всички Вас, моите читатели блогът – Ухае на…отново спечели наградата на ПУБЛИКАТА и този път в нова и за мен категория – „С аромат на ванилия“.  Това за мен е най-важната награда. Когато читателите гласуват за теб и това, което правиш.
А пък в последната една година Ухае на…не е вече един личен кулинарен блог, Ухае на…е общност на всички, които ОБИЧАТ ДА ГОТВЯТ.
Благодаря на всички Вас, че Ви има и че ме насърчавате да продължавам да готвя, пиша и публикувам каквото и да ми струва това.
БЛАГОДАРЯ, че съм част от тази общност  – на обичащите да готвят!
Сега е време да пиша за тортата! Ще споделя с Вас, че не е лесно да се научи човек да прави красиви торти с фондан, ако не лиши семейството си от неговото присъствие, ако не вложи много средства в покупката на инструменти за работа, ако не вложи време и разбира се много пари в усъвършенстването си.
Аз се занимавам само от една година с обучението си и изработването на торти с фондан. Това са си сложни торти, торти с фигури, торти със собствен дизайн. Те изискват много свободно време, много себеотдаденост и много средства.
Всеки един от Вас, който е решил да направи такава торта у дома и без предварителна подготовка, трябва да се въоръжи с огромно търпение и свободно време.
И понеже съм се отдала на безвъзмездното предаване в интернет пространството на своите умения и всичко научено в скъпите курсове за торти, се надявам и на Вашето разбиране и подкрепа.
Запомнете! Тези торти не са лесни! Тези торти са скъпи! Тези торти са за специалисти и сладкари, но не задължително. Има ли човек желание – успява да направи красива торта за любимите си хора!
Моята днешна торта е инспирирана /харесвам тази нова и модерна дума/ от нашата почивка в Италия. Писала съм вече за Абруцо, там където се докоснах до неподправената Италия. В Абруцо бяхме за Великден. Тогава ни сервираха типичната за този район торта с италианското наименование PIZZA DOLCHE ABRUZZESE.
Тортата се прави от пандишпанови блатове, сладкарски крем, алхермес /местен билков ликьор, който е в яркия червен цвят/, кафе, какао и захарно покритие или пък е покрита с разбити белтъци. Ако имам време, ще Ви покажа подробната рецепта в отделна публикация.

Това е тортата, чието раждане ние всички заедно проследихме. Всичко започна в неделя по време на моето първо включване на живо с видео  в групата Обичам да готвя. Тогава се наложи да изтичам и изключа фурната, защото се печеше блатът за тази торта.
А тортата беше готова за три дни и предназначена за моята приятелка Christina, родена в Румъния, но като мен живееща в Германия.
Това е и правило номер едно при правенето на торти, покрити с фондан. Блатът се пече поне три дни по-рано. Той има нужда да престои. Защото и по-добре се измазва после с крем, и по-малко се рони.

  Правило Номер 1 – печете блата поне три дни преди поднасянето на тортата.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТ С ДИАМЕТЪР 25 – 26 СМ.
1 БЛАТ
6 яйца
300 гр захар
300 гр олио
300 мл мътеница, или айран, или прясно мляко, може също фанта, или пък алкохол, въпрос на избор
450 гр брашно
1 пак. бакпулвер
ванилия със захар или аромат на масло с ванилия
2 БЛАТ
6 яйца
300 гр захар
300 гр олио
300 мл мътеница, или айран, или прясно мляко, може също фанта, или пък алкохол, въпрос на избор
450 гр брашно
1 пак. бакпулвер
ванилия със захар или аромат на масло с ванилия

Правило Номер 2 – блатът за една торта с фондан трябва да е кексов. Само той може да издържи тежеста на фондана. Ако Ви казва някой, че прави торта с фондан с пандишпанов блат, помолете го да Ви покаже снимка. Няма как една торта от 8 кг /толкова тежеше моята торта от снимката/ да я издържи един пандишпанов блат.
 • Както знаете изпекох два блата. Така, след тяхното изравняване /отрязване на капачето/ и правилното им хоризонтално разделяне получих 4 еднакви блата.
 • Всичко за правилното изпичане на такъв тип блат, както и равномерното им изрязване без никакви специални приспособления съм описала вече ето тук. В посочената публикация много подробно и със снимки можете да се научите как да „обвивате“ формата за торта така, че блатът Ви да не прилича на вулкан. Да бъде равен. Или, мой съвет, ако ще правите често такива торти, купете си специалните форми за блатове, които са от дебел алуминий, който не позволява на блата да се надува повече в средата. Изпича се равномерно и е идеален за торта с фондан. Тези форми са доста скъпи, но пък поне при мен си заслужаваше тази инвестиция. Имам си винаги перфектните блатове.
 • Колкото до равномерното изрязване, продължавам да си отбелязвам с клечки за зъби и да режа с остър нож. Така нямам „издънки“. Но и това съм описала ето тук.
 • Но, ако все пак блатът Ви е неравен отгоре е хуаво да го изравните с остър нож и чак тогава да отрежете на два отделни.
 • Ето така изглеждат моите блатове. Остатъците от блатовете можете да направите на сладки топки, чиято рецепта е ето тук.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМ МЕЖДУ БЛАТОВЕТЕ:
600 гр крема сирене /може маскарпоне, филаделфия или друго по Ваше желание. Аз купувам най-евтиното немско крема сирене,
което се намира във всеки магазин и е на цена 0,99 евро за 300 гр.
250 гр краве масло на стайна температура
1 ампула аромат на масло и ванилия
100 гр черен шоколад /в случая при мен беше млечен/
100 гр пудра захар
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА НАПОЯВАНЕ НА БЛАТОВЕТЕ:
 
100 мл алхермес или друг червен ликьор за напояване на блатовете
100 гр студено кафе с добавени в него няколко лъжици амарето или бадемов ликьор. В някои варианти на тази торта има един ред от крем, който е от смлени бадеми. Така, че аз добавих този бадемов аромат в кафето за напояване.
 • Винаги използвам ринг за торти, когато подреждам тортата и мажа с кремовете. Така успявам да направя правилно и равномерно разпределение на кремовете.
 • Стегнах ринга около първия блат и го напоих с половината от ликьора алхермес. Той дава аромат, сочност и червен цвят на първия блат, типичен за PIZZA DOLCHE ABRUZZESE.
 • Разбих маслото и пудрата захар на пухкав и почти бял крем с миксера.
 • Добавих аромата и малко по малко от крема сиренето. Важното е да се добавя по малко, да се разбива, да се добавя крема сирене и да не се спира разбиването. Така няма да Ви се пресече крема. Но имайте в предвид, че той си остава все пак леко зърнест, заради крема сиренето. Няма как да е гладък като масления крем.
 • Измервам неговата тежест и разделям на три равни части.
 • С първата част намазвам нашарения в червено първи блат.
 • Следва втори блат и напояване с кафе и амарето.
 • Втората третина от крема разбивам с миксер и към него добавям на тънка струйка разтопения на водна баня шоколад.
 • Намазвам с този кафяв крем втория блат.
 • Следва трети блат и отново напояване с червен Алхермес.
 • Тортата става много висока и се налага да добавя още един ринг. Нямам втори такъв и използвам страните на формата за торта.
 • Намазвам с останалото количество крем и покривам с четвъртия блат.
 • Оставям тортата на студено за цяла една нощ.
 • Ето така изглежда тортата след една нощ в хладилник.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА НЕМСКИ МАСЛЕН КРЕМ ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА:

500 гр краве масло

200 гр пудра захара
500 гр готов от предишния ден пудинг със стайна температура
използвам готовите пакетчета с пудинг за готвене
за тях са нужни
500 мл прясно мляко
3 с. л. захар
1 пак. пудинг с аромат на ванилия
но, ако сте привърженик на домашно приготвения има подробна рецепта ето тук
1 ампула аромат на масло и ванилия

 • Разбивам маслото и пудрата захар с миксер до пухкав и почти бял крем. Добавям лъжица след лъжица от пудинга, който трябва да е със стайна температура.
 • Добавям и ампулата с аромат. Можете да си изберете друг аромат. Това е по Ваше желание.
 • Следва първо измазване на тортата. То е важно, защото не позволява на блата повече да се рони и да пречи на гладкостта на тортата, която пък е важна за фондана.
 • Започвам първо да измазвам странично. Не се старая да е равно. Това е грубо измазване.
 • После слагам голям слой маслен крем отгоре на тортата, изравнявам и покривам с един кейкборд, който е облечен целият с фолио за свежо съхранение.
 • Сега много внимателно обръщам тортата „наопаки“ или да легне върху кейкборда с фолиото. Така получавам перфектно равна повърхност.
 • Оставям тортата в хладилник за една цяла нощ.
 • На другия ден изваждам тортата от хладилник, измазвам странично и изравнявам. 
 • Обръщам тортата обратно, премахвам борда и фолиото и отново изравнявам.
 • Ето така получавам равна от всички страни торта. По този начин процедирам и, ако измазвам торта с ганаш.
 • Тортата отива отново в хладилник за една цяла нощ. Така се стяга масленият крем, че тортата става като „бетонирана“. Това е важно за нея, след поставянето на фондана.
 • През цялото време, когато тортата е на „престояване и стягане“ в хладилник, аз правя декорацията.
 • Подготвям си цветята от вафлена хартия, буквички и цифрички от фондан. Всичко се нуждае от своето време за изсъхване и стягане.
 • Един ден преди да предам или подаря тортата си приготвям фондана и я покривам.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПОКРИВАНЕ С ФОНДАН:
1250 гр бял фондан
сладкарска гел боя в цвят бордо
сладкарска боя на прах в розово
сладкарска боя на прах в златно
сладкарска гел боя в зелено, жълто и кафяво за листата на цветето
5 листа вафлена хартия за цветето и тортата
 • В случая правих тази техника, която е нанасяне на вафлена хартия върху фондан. Доста е сложна и няма как да я обясня в тази пуликация. Тя е и за по-напреднали.
 • „Облякох“ тортата с фондан и повече не я оставям в хладилник. Конднзът не влияе добре на фондана. Това е захарно тесто, което се разтопява от всякакви течности, без алкохола. Кондензът в хладилника въобще не повлиява добре на тортата. Може да размекне така фондана, че да не става на другия ден за нищо.
 • Слагам тортата в много студена стая за една цяла нощ.
 • Декорирам на другия ден.
 • Както писах по-рано всички декорации правя няколко дни по-рано, за да имат време да се стегнат.
 • За да застопоря цветето в тортата използвам сламка, която забивам в тортата и чак тогаав влиза цветето.
 • Този тип торти не се режат като нормална торта със сметанов крем. Не се правят триъгълни парчета.
 • Тортата се реже с остър и затоплен нож по дължина на 2 см. широки парчета, които лягат върху дъска или друга плоскост.
 • Тези парчета се разделят на правилни правоъгълници и се сервират.
 • Така една торта, както в случая може да се раздели на 30 продълговати парчета минимум.

Въоръжете се с търпение, премислете цялостната концепция, поръчайте всички материали и чак тогава опитайте да направите такава торта за любимите хора

Станете член на най-новата, различната и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията

0 коментара Добавяне

 1. Анонимен каза:

  В Коментари няма опция за линкове и снимки. Но отидете на торта МОРСКИ ДАРОВЕ и там съм показала и обяснила подробно за формите.

  Харесвам

 2. Анонимен каза:

  Здравейте, може ли да покажете точно каква форма за барове ползвате, а най-добре, ако може да споделите и линк. Поздрави!

  Харесвам

 3. Анонимен каза:

  Здравейте, Надя! Правилно и добре зададен въпрос! Точно на място. Веднага добавям, че пудрата захар е 200 гр. Тя е задължителна за доброто разбиване на маслото. Благодаря и успех!

  Харесвам

 4. Анонимен каза:

  Здравейте, Петя ,реших да правя тортата по Ващата рецепта , но в немския маслен крем за измазване в съставките не е упомената захар,а в направата да,така и аз питам за този крем в тази торта колко пудра захар да сложа? Благодаря предваритено, поздрави , Надя!

  Харесвам

 5. Анонимен каза:

  Здравейте, Анонимен! Не разбирам точно Вашия въпрос. Аз никога не правя крем само от масло и пудра захар. В тази рецепта съм уточнила, че е 100 гр за 250 гр масло, но има продукти. Най-често използвам немски маслен крем, където на 500 гр масло, добавям 100 гр пудра захар и 500 гр пудинг. Но това е в други рецепти и зависи от тортите. Успех и пишете при затруднение

  Харесвам

 6. Анонимен каза:

  Здравейте, можели да попитам, колко пудра захар (като грамаж) слагате в маслени крем? Благодаря!

  Харесвам

 7. Анонимен каза:

  Здравейте, можели да попитам, колко пудра захар (като грамаж) слагате в маслени крем? Благодаря!

  Харесвам

 8. Анонимен каза:

  Прекрасна торта! Благодаря Ви за споделения опит, за подробните и винаги сполучливи рецепти.

  Харесвам

 9. Анонимен каза:

  В Коментари няма опция за линкове и снимки. Но отидете на торта МОРСКИ ДАРОВЕ и там съм показала и обяснила подробно за формите.

  Харесвам

 10. Анонимен каза:

  Здравейте, може ли да покажете точно каква форма за барове ползвате, а най-добре, ако може да споделите и линк. Поздрави!

  Харесвам

 11. Анонимен каза:

  Здравейте, Надя! Правилно и добре зададен въпрос! Точно на място. Веднага добавям, че пудрата захар е 200 гр. Тя е задължителна за доброто разбиване на маслото. Благодаря и успех!

  Харесвам

 12. Анонимен каза:

  Здравейте, Петя ,реших да правя тортата по Ващата рецепта , но в немския маслен крем за измазване в съставките не е упомената захар,а в направата да,така и аз питам за този крем в тази торта колко пудра захар да сложа? Благодаря предваритено, поздрави , Надя!

  Харесвам

 13. Анонимен каза:

  Здравейте, Анонимен! Не разбирам точно Вашия въпрос. Аз никога не правя крем само от масло и пудра захар. В тази рецепта съм уточнила, че е 100 гр за 250 гр масло, но има продукти. Най-често използвам немски маслен крем, където на 500 гр масло, добавям 100 гр пудра захар и 500 гр пудинг. Но това е в други рецепти и зависи от тортите. Успех и пишете при затруднение

  Харесвам

 14. Анонимен каза:

  Здравейте, можели да попитам, колко пудра захар (като грамаж) слагате в маслени крем? Благодаря!

  Харесвам

 15. Анонимен каза:

  Здравейте, можели да попитам, колко пудра захар (като грамаж) слагате в маслени крем? Благодаря!

  Харесвам

 16. Анонимен каза:

  Прекрасна торта! Благодаря Ви за споделения опит, за подробните и винаги сполучливи рецепти.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s