РУСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА или Russischer Zupfkuchen

Ето това е един сладкиш, чийто произход е спорен. Аз го похапнах за първи път в Германия и когато попитах защо се казва така, руски сладкиш ли е? Отговорът беше – май руснаците не знаят за съществуването му! Но пък като се порових в интернет се оказа, че не е често срещан в руските сайтове, но го има и там. 
Но както и да е! Споделям само с Вас, че този много вкусен и ароматен сладкиш се приготвя лесно, пече се един час и се сервира, след като е напълно изстинал. Наподобява много немския кезекухен. Него вече сте опитвали, чиято рецепта  е ето тук.
На външен вид този „пирог“ е и много ефектен. 
Време е да включим фурната да загрява!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:
325 гр брашно
1 пакетче бакпулвер /10 гр/
300 гр маргарин или масло със стайна температура
5 с. л. какао
350 гр захар
4 яйца /размер М/
500 гр извара
1 пак. ванилия
1 пак. пудинг на прах ванилия
  • Включвам фурната да загрее предварително до 180 градуса /с вентилатор 160 градуса/.
  • В купата на миксера смесих брашното, бакпулвера, какаото и 200 гр от захарта. Разбърках и добавих 200 гр от мекото масло /аз използвах 50 % масло и 50% маргарин/ и едно от яйцата.
  • Месих всичко с накрайниците за месене до гладко тесто,  което дооформих на ръка.
  • Намазах формата с маргарин. Ако искате можете също да я поръсите с брашно или галета!
  • Готовото тесто разделих на две еднакви части.
  • Първата половина от тестото разстлах върху дъното на формата за торта, като аз започвам от средата на формата и избутвам с пръсти към стените на формата. Така ми се получава равномерно разстлано тесто.
  • Втората част разделих на две отделни части. От едната направих дълъг фитил, който залепих по стените на формата като притисках с пръсти, за да се получи ръбче от дъното  с височина около  3 сантиметра.
  •  В купата на миксера смесвам изварата, разтопения маргарин /масло/, останалото количество захар, останалото количество яйца, ваилията и прахчето пудинг.
  • Разбих с миксера много за кратко или до получаването на гладък крем.
  • Изсипах готовия крем във формата.
  • Върху крема накъсах на големи парчета от останалото кафяво тесто.
  • Така нашарения сладкиш слагам в предварително загрятата до 180 градуса /с вентилатор 160 градуса/ фурна и пека точно един час.
След един час изключвам фурната. Изчаквам пет минути и тогава вадя сладкиша. Изчаквам около един час и свалям стените на формата. 
Но сервирам чак след пълното му охлаждане.
Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове – БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на… с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!

12 Отговори на “РУСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА или Russischer Zupfkuchen”

  1. Здравейте, Анонимен! И на мен последният път ми се напука, ама аз прекалих с брашното. Не го измерих и се получи много тежко тесто. Когато това тежко тесто накъсах върху нежната изварена смес, тя се напука по време на изпичането. Предолагам, че причината е в брашното. Трябва да се знае, че всяко брашно изисква и различно количество течност. Поздрави

    Харесвам

  2. Здравейте, Петя. Благодаря ви за винаги сполучливите рецепти! Сега направих сладкиш, както сте написали, 1час пекох, след което оставих в изключената фурна. Но когато го извадих видях, че се е напускал целия. Имате ли представа защо?

    Харесвам

  3. Привет, Пламен! Само не разбрах котката ли го хапна или Вие? Защото, ако е котката как разбрахте, че е перфектна рецептата? И говорим за извара или сметана? Българска сметана, разбита с прясно мляко няма да даде добър Кезекухен. Дори и български Прегръдки

    Харесвам

  4. ЗДравей Петя! Днес приготвих за първи път по твоята рецепта Кезекухен за рождения ден на котката ми. Получи се невероятна вкусотия. Не използвах готварската сметана на Лидл, защото на тази цена си взех 3 /три/кг. българска сметана /кашкавалена/, която разбих с българско прясно мляко и стана перфектна. Благодаря ти за невероятните рецепти!Прегръдки!

    Харесвам

  5. Здравейте, Теодора! Ще се получи и с българската извара. Сложете я в купата на миксера, сипете 50 мл течна сметана или прясно мляко, в краен случай и разбийте. Ще получите пухкава сметана, която ще замести немската. А немска извара се продава в Лидл – България! Благодаря, че ми се доверявате! Прегръдки!

    Харесвам

  6. Здравейте! Бих искала да попитам с БГ извара дали ще се получи, като на снимката. Тъй като бях прчела в други ваши рецепти, че използвате извара, която е по-течна. Много бих искала да пробвам този сладкиш и да е с точния вкус, затова винаги изпълнявам стриктно пропорциите и препоръките 🙂 Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяте с нас читателите 🙂 Прекрасен ден!

    Харесвам

  7. Здравейте, Анонимен! И на мен последният път ми се напука, ама аз прекалих с брашното. Не го измерих и се получи много тежко тесто. Когато това тежко тесто накъсах върху нежната изварена смес, тя се напука по време на изпичането. Предолагам, че причината е в брашното. Трябва да се знае, че всяко брашно изисква и различно количество течност. Поздрави

    Харесвам

  8. Здравейте, Петя. Благодаря ви за винаги сполучливите рецепти! Сега направих сладкиш, както сте написали, 1час пекох, след което оставих в изключената фурна. Но когато го извадих видях, че се е напускал целия. Имате ли представа защо?

    Харесвам

  9. Привет, Пламен! Само не разбрах котката ли го хапна или Вие? Защото, ако е котката как разбрахте, че е перфектна рецептата? И говорим за извара или сметана? Българска сметана, разбита с прясно мляко няма да даде добър Кезекухен. Дори и български Прегръдки

    Харесвам

  10. ЗДравей Петя! Днес приготвих за първи път по твоята рецепта Кезекухен за рождения ден на котката ми. Получи се невероятна вкусотия. Не използвах готварската сметана на Лидл, защото на тази цена си взех 3 /три/кг. българска сметана /кашкавалена/, която разбих с българско прясно мляко и стана перфектна. Благодаря ти за невероятните рецепти!Прегръдки!

    Харесвам

  11. Здравейте, Теодора! Ще се получи и с българската извара. Сложете я в купата на миксера, сипете 50 мл течна сметана или прясно мляко, в краен случай и разбийте. Ще получите пухкава сметана, която ще замести немската. А немска извара се продава в Лидл – България! Благодаря, че ми се доверявате! Прегръдки!

    Харесвам

  12. Здравейте! Бих искала да попитам с БГ извара дали ще се получи, като на снимката. Тъй като бях прчела в други ваши рецепти, че използвате извара, която е по-течна. Много бих искала да пробвам този сладкиш и да е с точния вкус, затова винаги изпълнявам стриктно пропорциите и препоръките 🙂 Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяте с нас читателите 🙂 Прекрасен ден!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com