СОЛЕНКИТЕ ЗА ЗАКУСКА НА МАМА ИЛИ ТЕСТОТО 4 – 5 – 6

Днешната публикация е отново носталгия към детството и времето, когато излежавайки се в неделя усещам аромата на вкусната закуска. Моята майка обича да прекарва живота си в кухнята. Тя става рано в неделя и започва да приготвя вкусна закуска за нас – ние сме трима. Двама братя и аз.
Е…пиша, че е носталгия по детството! Сега вече не е така. Ние се разпръснахме по света и дори не се виждаме! Рядко се чуваме! Но моите спомени са свързани с много Ухания. Мама продължава да прави вкусни закуски, но за татко! Споделяме ги тези закуски по телефона или интернет! Да са ми живи и здрави родителите и дано мама да продължи още много дълго да се забавлява в кухнята, както тя обича!
Днешната рецепта е нейна и доста дълго беше отлагана!
Споделям с Вас милите моменти на детството и моето семейство!
А защо тестото е 4 – 5 – 6 ще разберете от необходимите продукти? Така не се забравят!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
300 гр брашно
1 пак. бакпулвер
4 препълнени с връх супени лъжици кисело мляко /около 150 г/
5 супени лъжици прясно мляко
6 супени лъжици олио
1 чаена лъжица сол
2 чаени лъжици захар
 
За пълнеж:
125 гр краве сирене
1 яйце
За намазване:
1 яйце
Правя рецептата по старата и изпитана технология. Омесване на тестото на ръка. Нямам представа получава ли се с миксер, но пък имам представа, че това тесто е много „благодатно“. То е много лесно за работа и е от тестата, които не „лепят“ по ръцете. Опитайте и ще го заобичате.
  • Включвам фурната да загрява до 200 градуса.
  • В широка купа пресявам брашното с бакпулвера и правя кладенче. Добавям солта и захарта. Разбърквам.
  • В кладенчето измервам нужното количество олио, прясно мляко и кисело мляко.
  • Тестото бъркам първо с дървена лъжица и после доомесвам на ръка. Оформям на топка и изсипвам върху набрашнена повърхност.
  • С помощта на точилка разточвам кора с дебелина 0,5 см.
  • С помощта на чаша или купичка с диаметър 10 см изрязвам кръгчета. Изрезките останали от кръгчетата не изхвърлям. Тях отново премесвам и отново разточвам и така до пълното им усвояване.
  • Върху всяко кръгче слагам по една чаена лъжица от плънката, която е разбитото яйце и начупеното сирене.
  • С помощта на четка намазвам краищата на всяко кръгче с вода.
  • Сгъвам на половина и притискам краищата да се залепят. С помощта на вилица фиксирам.
  • Подреждам соленките в тавата на фурната, застлана с хартия за печене.
  • Намазвам сиренките с разбитото яйце.
  • Слагам готовите сиренки в предварително загрятата до 200 градуса фурна и пека без вентилатор за около 20 минути или до тъмно-златист цвят.
  • Готовите соленки – сиренки охлаждам върху решетка. Може да сервирате и горещи, но това е опасно, особено за децата.
Страхотната закуска можете да сервирате с айрян или друга вкусна напитка! Това си е Ваше желание!
Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

33 Отговори на “СОЛЕНКИТЕ ЗА ЗАКУСКА НА МАМА ИЛИ ТЕСТОТО 4 – 5 – 6”

  1. Много вкусни , лесни и бързи. Правя ги почти всяка седмица , любими са на сина ми. Благодаря !

    Харесвам

  2. Здравейте, Павлина. Разбира се, че може да се замени бакпулверът със сода.Но да знаете! Няма такова правило. Аз рядко използвам вече сода, защото винаги усещам нейния аромат в готовото печиво. . Но има правило, че когато използвате сода е нужно първо да я разтворите в киселото мляко, а аз разтварям дори първо в оцет, защото йогурта не е кисел като нашето мляко и содата не шупва. А когато използвате бакпулвер го добавяте заедно с брашното. И…бакпулвер се прави от сода и лимонтозу.Поздрави

    Харесвам

  3. Бакпулвера може ли да се замени със сода за хляб? Четох някъде, че ако има кисело мляко се слага сода, а ако няма – бакпулвер. Рецептата си е супер, особено за хора с опит в кухнята, няма какво да се обърка.

    Харесвам

  4. Благодаря за отговора ще направя 2 дози защото утре ще правя помен за майка ми и се надявам да се справя.Ще ти пиша задължително как са се получили.Хубав ден и благодаря за прекрасния ти сайт и за всичко ,което споделяш!

    Харесвам

  5. Приввет, Ваня! От това количество продукти излизат 12 на брой вкусни соленки. Ако ти е нужно по-голямо количество, ще е нужно да увеличиш продуктите!Успех и благодаря, че ми се доверяваш!

    Харесвам

  6. Здравей Петя утре съм решила да правя тези соленки защото много ми хареса рецептата а и вида им – изглеждат доста вкусни!Само искам да те попитам колко броя излизат от 300 гр брашно?

    Харесвам

  7. Здравейте, Анонимен! Рядко остават у дома за следващ ден закуски у дома. Но, ако Вие ги приготвите и случайно Ви останат и добре ги съхраните – уверявам Ви – много са вкусни! Поздрави и е хубаво да не оставате Анонимен, защото го приемам за неуважение!

    Харесвам

  8. Здравейте, Павлина. Разбира се, че може да се замени бакпулверът със сода.Но да знаете! Няма такова правило. Аз рядко използвам вече сода, защото винаги усещам нейния аромат в готовото печиво. . Но има правило, че когато използвате сода е нужно първо да я разтворите в киселото мляко, а аз разтварям дори първо в оцет, защото йогурта не е кисел като нашето мляко и содата не шупва. А когато използвате бакпулвер го добавяте заедно с брашното. И…бакпулвер се прави от сода и лимонтозу.Поздрави

    Харесвам

  9. Бакпулвера може ли да се замени със сода за хляб? Четох някъде, че ако има кисело мляко се слага сода, а ако няма – бакпулвер. Рецептата си е супер, особено за хора с опит в кухнята, няма какво да се обърка.

    Харесвам

  10. Благодаря за отговора ще направя 2 дози защото утре ще правя помен за майка ми и се надявам да се справя.Ще ти пиша задължително как са се получили.Хубав ден и благодаря за прекрасния ти сайт и за всичко ,което споделяш!

    Харесвам

  11. Приввет, Ваня! От това количество продукти излизат 12 на брой вкусни соленки. Ако ти е нужно по-голямо количество, ще е нужно да увеличиш продуктите!Успех и благодаря, че ми се доверяваш!

    Харесвам

  12. Здравей Петя утре съм решила да правя тези соленки защото много ми хареса рецептата а и вида им – изглеждат доста вкусни!Само искам да те попитам колко броя излизат от 300 гр брашно?

    Харесвам

  13. Здравейте, Анонимен! Рядко остават у дома за следващ ден закуски у дома. Но, ако Вие ги приготвите и случайно Ви останат и добре ги съхраните – уверявам Ви – много са вкусни! Поздрави и е хубаво да не оставате Анонимен, защото го приемам за неуважение!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com