ШВЕДСКИ КЮФТЕНЦА В СМЕТАНОВ СОС или Köttbullar

Поредното изкушение е на нашата маса. Моето любопитство е безгранично и поради тази причина много, много не повтаряме ястията. 
Днес сме на шведска вълна. Приготвих известните Köttbullar – шведските малки кюфтенца, които се серират със сметанов сос и боровинково сладко. Гарнитурата е по желание – варени картофи, картофено пюре или картофени крокети.

Аз се спрях на пюрето, защото исках да пробвам предложението на членове на групата Обичам да готвя за приготвяне на пюре със сварени с обелките картофи и горещо прясно мляко. Пиша, че пробвам защото аз лично варя винаги картофите обелени и то в зеленчуков бульон /така пюрето ми има невероятен аромат и вкус/, изливам бульона, намачквам горещите картофи и добавям студеното масло и студеното прясно мляко. Резултатът при моята рецепта е винаги перфектен, а днес малко се изложих. Пюрето ми от сварените с обелки картофи и топло мляко стана на множество бучки. Дори се наложи да влюча миксера, но и той не помогна. Но …това е друга тема на разговор! Днес сме на тема кюфтенца със сос!
В нашето семейство обожаваме да похапваме кюфтенца със сос. Поради тази причина и рецептите в Ухае на…за такъв тип ястия са страшно много. Ето тук можете да намерите рецепти за:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА Köttbullar:
500 гр телешка кайма
1 настъргана глава кромид лук
2 с. л. галета, или натрошен сухар
2 с. л. течна сметана
сол и черен пипер на вкус
1 яйце
2 с. л. олио за пърженето
За сметановия сос:
200 мл течна сметана
300 мл телешки бульон
1 с. л. брашно
буркан консервирани боровинки 
  • В купа смесвам каймата, галетата, лука, сметаната, яйцето, сол и черен пипер на вкус.
  • Омесвам всичко много добре с ръце и оформям 25 малки кюфтенца. За да не Ви залепва каймата по ръцете е хубаво от време на време да топите ръцете в студена вода.
  • Загрявам олиото в тиган и изпържвам кюфтенцата на два пъти. По време на пърженето само подрусвам тигана и така кюфтенцата се изпържват до тъмно-златисто от всички страни. Самото пържене не е дълго време, дори и да останат малко сурови в средата кюфтенцата ще имат още едно готвене за около 10 минути в соса.
  • Готовите кюфтенца изваждам от мазнината и съхранявам на топло докато сосът е готов.
  • За мое удобство изсипвам мазнината  от пърженето на кюфтенцата в тенджерка, загрявам отново и изпържвам брашното до златисто и с постоянно бъркане.
  • Заливам с горещия бульон и добавям сметаната. Разбърквам и овкусявам със сол и черен пипер.
  • Намалявам котлона на минимална мощност и добавям кюфтенцата към соса.
  • Оставям ястието съвсем леко да къкри за около 10 минути.
Сервирам шведските кюфтенца горещи с пюре и боровинки за гарнитура.
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

4 Отговори на “ШВЕДСКИ КЮФТЕНЦА В СМЕТАНОВ СОС или Köttbullar”

  1. Поздрави, Елена! Тези боровинки се различават от сладко от боровонки. Те са само консервирани с желатин и съвсем малко захар. Но пък в европейската кухня се срещат много често като гарнитура към дивечово месо, шницели, сирена и още много други. Хубав уикенд!

    Харесвам

  2. Петя,чудесна рецепта за кюфтенца със сос.Често и аз правя картофите по различни рецепти заедно с обелката.А картофеното пюре го правя с лимонов сок и зехтин и става много вкусно също.Добавям и зеленина – копър, магданоз, маточина, настъргана лимонова кора.Сладкото от боровинки обаче за мен е допълнение, което е традиционно за шведската кухня.Поздрави !

    Харесвам

  3. Поздрави, Елена! Тези боровинки се различават от сладко от боровонки. Те са само консервирани с желатин и съвсем малко захар. Но пък в европейската кухня се срещат много често като гарнитура към дивечово месо, шницели, сирена и още много други. Хубав уикенд!

    Харесвам

  4. Петя,чудесна рецепта за кюфтенца със сос.Често и аз правя картофите по различни рецепти заедно с обелката.А картофеното пюре го правя с лимонов сок и зехтин и става много вкусно също.Добавям и зеленина – копър, магданоз, маточина, настъргана лимонова кора.Сладкото от боровинки обаче за мен е допълнение, което е традиционно за шведската кухня.Поздрави !

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com