ОМЛЕТ С АСПЕРЖИ И 9,5 КМ ПО KIRSCHWEILER FESTUNG

Ние не живеем в район отглеждащ аспержи, но еуфорията по време на техния период обхваща и жителите на Хунсрюк. И ние като такива не оставаме по-назад. 
След поредния ни поход в горите на Националния парк трябваше да приготвя нещо много бързичко и се спрях на един типичен за този район и този период на годината омлет. Омлет с аспержи.
Туристическата пътека беше за нас 24 под ред с дължина 9,5 км и наименование Kirschweiler Festung.

Началото на поредния ни планински преход е в периферията на малкото градче Kirschweiler с население около 1100 човека. Градчето е известно в района и със своя Голф клуб. Но пък основният поминък на населението тук е шлайфането на скъпоценни камъни. Почти всяка къща е ателие и това е така още от основаването му през 12 век.
Иска ми се да разкажа обаче малко повече за тези туристически пътеки. 
За да съществуват тези пътеки не се отпускат пари по програми. Те се прокарват и поддържат на доброволни начала. Почти всяко населено място в района и без значение с колко жители е си има своя пътека за която се грижи.
Пътеките са винаги много добре изкосени и обозначени. Няма опасност никой да се изгуби.
Самите пътеки са направени така, че винаги да има леко изкачване, леко спускане, смяна на гориста местност с поле, преминаване през най-хубавите райони на дадената местност.
При този ни преход бях изненадана от този камък! Той обозначава, че от тук минава туристическа пътека Е3 – Atlantik – Böhmerwald от Европейската туристическа маркировка за пешеходен туризъм. Тази пътека започва в Сантяго де Компостела и прминава през класическия маршрут на Пилигримите по пътя на Яков, преминава през Франция, Германия, Полша, Словакия, Унгария, България и свършва на Черно море. Отсечката в България е известна като пътя Ком – Емине. Цялата пътека е с дължина 6950 км. 
Но нашата пътека днес премина само през този кръстопът с толкова известната европейска пътека. Ние продължаваме по нашите обозначения с желанието в бъдеще време да преминем и по голяма част от пътя на Пилигримите.
Като на всяка туристическа пътека, след кратко и уморително изкачване ни се откри невероятната гледка на района от високо.
А пък обозначителните табели винаги ни изненадват на най-неочакваните места.
Много типично за немските туристически пътеки са и опознавателните табла, също направени на доброволни начала. Те почти винаги показват флората и фауната типична за този район.
А най-хубавото е, че някой си е направил труда да направи пейката на единственото огряно от слънцето място в тази гора.
Тук също има позволена сеч на дървета, но пък и почти винаги има нови засаждения. Това се прави, за да не се нарушава равновесието. А за да се запазят новите дървета от дивите животни са оградени.
И така неусетно извървяхме поредните 9,5 км в гората, следвайки табелите…
…редувайки красивите гледки…
…и разминавайки се с множество други туристи вървящи по различните обозначени пътеки в района.
Но тъй като след дълго физическо натоварване организмът изисква похапване, днес приготвих много бързичък омлет с аспержи.
Омлетите спадат към така наречените „а ла минути“. Тяхното бързо приготвяне, разнообразието им, отличният вкус и хубавият им външен вид дават възможност да се задоволи и най-изтънченият вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:
300 гр зелени аспержи /сварват се малко по-бързо от белите и са по-евтини/
4 яйца
100 гр масло
сол и черен пипер на вкус
100 гр холандски сос 
магданоз за поръсване
 • Отрязвам на измитите аспержи дървената част или около 2 см и без да ги беля, защото са с много нежна кора и не са жилави след приготвянето им
 • Пускам аспержите в кипящата солена вода, намалявам котлона и варя около 10 – 15 минути.
 • Когато искам да спестя време си купувам готов холандски сос на Кнор. Аз съм доволна от тази марка.
 • Затоплям холандския сос и леко подправям с настъргано индийско орехче.
 • Ако обаче имате време и желание да приготвите сами холандски сос надникнете ето тук.
 • За да ми се получи добър омлетът използвам по-дебел тиган с дебело дъно, тънкият тиган бързо се загрява, вследствие на което омлетът прегаря, а от това се разваля както вкусът, така и външният му вид. За омлет от 2 яйца е необходим средно голям тиган – 24 – 25 см в диаметър. Големият тиган е за  предпочитане пред малкия. В малкия тиган пластът от яйца става по-дебел и за изпичането му е необходимо повече време, а от това омлетът става сбит и по-тежък.
 • Загрявам половината масло – за първия омлет.
 • За един омлет разбивам 2 от яйцата и то точно преди изсипването им в тигана, когато маслото е вече сгорещено. Разбивам ги с вилица или дълъг тел, докато жълтъкът и белтъкът се смесят добре. В никакъв случай жълтъкът и белтъкът не трябва да се превърнат в течност или в маса, подобна на пяна. Ако искате можете да добавите 1 с. л. прясно мляко /аз не добавям/. Млякото придава лекота на омлета.
 • Маслото в момента на изсипване на яйцата трябва да е силно сгорещено, но не прегоряло. Ако маслото не е добре сгорещено, то се смесва с яйцата и те залепват тук – там по дъното на тигана.
 • Разбитите яйца се изсипват бързо в средата на тигана, така че те сами да се разлеят встрани. След няколко секунди тиганът се разклаща, за да се отдели омлетът от дъното.
 • Сега посолявам омлета, поръсвам с черен пиер и малко бибер /опушен и леко лют червен пипер/
 • Омлетът е готов, когато долната му страна добие хубав златистожълт цвят, а по горната не се виждат втечнени части.
 • Сега подреждам половината от добре изцедените аспержи в едната част на омлета и заливам с част от холандския сос.
 • Захлупвам със свободната от аспержи половинка.
 • Приплъзвам омлета в чинията и сервирам веднага, декориран с доматче и ситно нарязан магданоз или друг зелена подправка.
 • За да добие лъскавина омлетът може да се намаже леко с парче прясно масло, набодено на вилица.
По същия начин приготвям и втората порция.
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!А за тези от Вас, които са влюбени в туризма има също групичка – Обичам пешеходния туризъм. Там всеки може да  сподели видяното от него в снимки по време на преходите!

4 Отговори на “ОМЛЕТ С АСПЕРЖИ И 9,5 КМ ПО KIRSCHWEILER FESTUNG”

 1. Благодаря, Елена! Дори и след новия облик на Ухае на…си оставаш верен читател! След промяната на Ухае на…се загубиха много от коментарите в Гугъл, но пък сега могат всички свободно да коментират!Ще продължавам да разказвам видяното от мен и Динко в Европа и България. Туризмът е здраве и любов към природата!

  Харесвам

 2. Петя,обичам туристическите пътеки тук в България.Радвам се,че разказваш как се поддържат в Германия.Всичко зависи от нас хората и не е толкова свързано с пари, колкото с желание, инициативност и труд.Чудесни омлети с аспержи.Лесни и много бързи и оригинални.Поздрави !

  Харесвам

 3. Благодаря, Елена! Дори и след новия облик на Ухае на…си оставаш верен читател! След промяната на Ухае на…се загубиха много от коментарите в Гугъл, но пък сега могат всички свободно да коментират!Ще продължавам да разказвам видяното от мен и Динко в Европа и България. Туризмът е здраве и любов към природата!

  Харесвам

 4. Петя,обичам туристическите пътеки тук в България.Радвам се,че разказваш как се поддържат в Германия.Всичко зависи от нас хората и не е толкова свързано с пари, колкото с желание, инициативност и труд.Чудесни омлети с аспержи.Лесни и много бързи и оригинални.Поздрави !

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: