Burg-Olymp-Tour ИЛИ ДА ПОКОРИШ ОЛИМП В ГЕРМАНИЯ НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК

на
Много отдавна си мечтая да опиша по някакъв начин нашите множество разходки в горите на Германия, пътувания из Европа и разходки в България.
Винаги има какво да Ви покажа!
Има толкова много кътчета, които са неизвестни за нас!
По този начин аз искам да споделя с всички Вас, читателите на Ухае на…какво видяха нашите очи при страхотните ни разходки.
Надявам се да не разочаровам множеството читатели на моето Тефтерче с рецепти! Но честно да си призная, след толкова много готвене и опитване трябва по някакъв начин да се редуцират и килограмите. Ние с моя съпруг намерихме начин и това са ежеседмичните ни  разходки по специалните обозначени туристически пътеки в цяла Европа. 
Надявам се и на Вас да харесат снимките от нашите преходи!
Днес решихме да се разходим около любимия ни стар град в Германия, Република Райланд-Пфалц – Бернкстел. Този град е известен със старите си и криви къщи, някои от тях строени още през 12 век и съхранени до днес.
Каква беше голямата ни изненада? Свързана е с Разпети петък – днес!

Бернкастел е на около 30 км отдалечен от нашия немски дом. Това означава, че доста често го посещаваме. Но днес за първи път решихме да извървим и една от неговите туристически пътеки. 
За информация на всички Вас ще кажа, че в Германия ходенето пеша в горите – wandern е нещо като национален спорт. Особено застъпен този спорт е в района, където ние живеем – Национален парк Saar-Hunsrück.
Туристическите пътеки в Германия от последното преброяване през 2012 година са на обща дължина около 190 000 км. Всичките тези километри са почистени, обозначени и събрани в специални карти, каталози и безплатни флайери.
Част от тези пътеки обхващат и Пътя Камино. На снимката горе ще видите знак /синия с жълтото слънце/ обозначаваш етап от пътя Камино и знакът на нашата днешна туристическа пътека.
Началото на Burg-Olymp-Tour започва от Marktplaz на стария град Bernkastel-Kues. Следвайки знаците на туристическата пътека стигнахме до края на града и навлезнахме в лозовите масиви на града. 
Тук е мястото да напиша, че Bernkastel-Kues е разположен по бреговете на река Мозел. Голяма плавателна река течаща на територията на Франция, Люксембург и Германия и се влива в река Рейн.
Долината на река Мозел е и най-стария винен район в Германия и е най-голямата в света планинска площ, засадена с лозя.
През 8-те години живот в този район се запознах с Ризлинг – сорта грозде типично за този район и известен в цял свят. Тук всяка къща е и винопроизводител, а самите лозя са навсякъде  по стръмните склонове. Тези масиви привличат погледа с магнит с красотата си и подредеността си.
Пътят ни продължи с плавно преливане от лозовите масиви в малка горичка.
Бяхме много изненадани, когато преминахме в парка на един малък параклис и започнахме да преминаваме паметник, след паметник. 
Тези паметници показваха последните стъпки на Христос преди неговото разпъване.
Това не го пишеше в нито една брошура, която прочетох за тази туристическа пътека. А ние точно днес – Разпети петък решихме да поемем по тази пътека. 
И ние като хора изповядващи източноправославната вяра и лишени от храм бяхме много щастливи, че все пак ще има къде да запалим свещ на този Свят ден, дори и това да е един католически параклис.
Преминавайки от паметник на паметник сменяхме и гледките, предоставени от местоположението на този парк. 
Цъфнали магнолии …
…сменяха невероятни изгледи към река Мозел и град Бернкастел.
Районът, в който ние живеем е осеян и с множество параклиси. В тях всеки може да влезе, да пусне монета със стойност по желание и да запали свещ.
Днес направихме същото, но изненадата ми беше голяма! Дойде жената, която поддържа параклиса и взе веднага монетата. Тя разказа как в последната година има множество кражби и вече много трудно опазват това, което преди никой не е смеел да пипне. Много тъжно!
Но ние бяхма щастливи, че точно днес имахме къде да запалим свещ и да се помолим!
Продължихме  по стръмната пътеката сред ароматната и величествена гора.
Пътеката е осеяна с пейки на подходящи места. На една такава пейка направихме и ние кратка почивка с вкусна закуска, приготвена от моя съпруг. 
И точно на тази почивка си имахме и малък приятел, който ни наблюдаваше любопитно.

И така редувайки невероятни гледки…
…с прясно цъфнали полски цветя…

…стигнахме до поредната табела показваща посоката Olymp. 
В същност това е и местния връх, находящ се на 415 метра надморска височина. 

Пътеката е стръмна и преминава през вековна гора. 

Горди от покоряването на Olymp и леко поотдъхнали се спуснахме отново през гората до руините на Landshut Burg.
И отново ни посрещна невероятна гледка към река Мозел и град Бернкастел.

Следваха калдаръмени пътечки, покрити с невероятна пълзяща растително и водещи до стария Бернкастел. Градът на кривите къщи и на най-малката къща в света.
Градът пълен с туристи през цялата година и от цял свят. Красивият Бернкастел запазен, въпреки следите на времето!

Надявам се с малко снимки и думи да съм показала на всички Вас какво видяха моите очи!
Не…няма да спра с рецептите!
Просто от време на време ще се разсейвам с моите пътеписи, вдъхновени от туристическите преходи в Германия, България и други страни в Европа!
Светли Великденски празници!
Утре ще месим козунаци, а рецептата е тук!
Ако сте любители на пешеходния туризъм посетете нашата група във фейсбук за любителите на природата https://www.facebook.com/groups/437864276560764/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s