МНОГО ЛЕСЕН И АРОМАТЕН ЩОЛЕН С ИЗВАРА

Сигурна съм, че всеки от Вас си има любимо сладкишче! Е…на мен още от дете Щоленът ми е любим. Ще си кажете, че няма как от дете да ми е любим като в последните години започна да се внася в България! Да! Така е! Но аз посетих Германия за първи път на Коледата през 1976 година и от тогава Щоленът ми е любим. От тогава все се опитвам да си го приготвя у дома, но най-сполучливите ми Щолени са откакто живея в Германия. Друго си е да видиш на място традицията в направата на този Коледен сладкиш! Обожавам го! Дано и на Вас да хареса! Днешният вариант на Щолен е лесен. Направих го с бакпулвер, а не с мая. Искам да Ви кажа, че по нищо не отстъпва на Щолена с мая. А пък ми отне много малко време. Време, през което ароматът в нашия дом беше Коледен!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
140 гр. захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
250 гр. меко масло
250 гр. извара /може да се замени с кисело мляко или заквасена сметана/
1 яйце
200 гр. сушени плодове по избор
150 гр. пудра захар
есенция с аромат на масло и ванилия /или по Ваш избор/
Ето, че отново е сезонът на щолените и на мен ми се налага да направя някои уточнения в самата рецепта. Или по-точно използването на подходяща извара в различните държави.
Препоръчвам в Германия да си купувате най-обикновен Quark, който има във всеки един немски магазин. 
В България, в първите години започнаха да правят странни преводи на Quark и беше с името сладкарска извара. Сега може да се намери като КРЕМООБРАЗНА ИЗВАРА.
В Италия си купете рикота, а в Исландия – Скир.
Ако все пак живеете в отдалечен район и не намирате нито една от изброените извари, тогава вземете най-обикновена и ронлива извара. Сложете я в купата на миксера, добавете течна сметана или пък прясно мляко и разбивайте докато получите гладък и пухкав крем. Чак тогава отмерете нужното количество за щолен, хляб, питка и т. н.
Успех и весели празници!

  • В подходяща купа сипвам брашното, бакпулвера, захарта, ванилията и солта. С помощта на тел за разбиване смесвам много добре всичко.
  • В купичка разбивам яйцето и изварата, които трябва да са със стайна температура.
  • Към брашното добавям 150 гр. от мекото /стайна температура/ масло, предварително нарязано на кубчета.
  • Започвам омесването на тестото с ръце, като към мекото масло бавно и по малко добавям от брашното и лъжица по лъжица от изварената смес. Тук добавих и есенцията.
  • Предпочитам месенето да е на ръка, защото така усещам кога маслото не е на бучки и се е размесило много добре с брашното, но Вие можете да ползвате и миксер с накрайниците за тесто. 
  • На мен месенето ми отне поне 15 минути, защото много бавно се пое цялото количество брашно.
  • Към готовото тесто добавих 100 гр. стафиди и 100 гр. захаросани корички от лимон. Вие можете да добавите ситно нарязани сушени плодове, с които разполагате в момента.
  • С ръце разстилам тестото на кора с размер 20 х 25 см.
  • Навивам на руло.
  • Това тук не е задължително. С помощта на точилка натискам руото, за да се получат две отделни половинки, а с горната половинка покривам долната и така получавам класическата форма на щолен. Писах, че не е задължително, защото може и без тази класическа форма да си го похапнем.
  • Загрявам фурната до 180 градуса горно и долно печене или 160 градуса с вентилатор.
  • Слагам щолена върху покрита с хартия за печене тава и пека точно един час. Ако случайно фурната Ви е много силна и пече от горе много повече, покрийте го с алуминиево фолио.
  • Не се безпокойте, че щоленът е много тъмен, а от долу почти черен. Това е напълно нормално за този вид коледен сладкиш. Това го прави и толкова специфичен и вкусен.
  • Разтопявам останалото масло и докато е още горещ щолена намазвам с част от маслото.
  • Веднага поръсвам обилно с пудра захар.
  • Отново намазвам с масло.
  • Отново поръсвам с пудра захар и така докато свършат маслото и пудрата захар.
Готовият щолен има трайност от 1 до 3 месеца. 
Съхранява се в кутия или увит във фолио за свежо съхранение и после алуминиево фолио. 
Но той е толкова вкусен, че няма да Ви се налага да го съхранявате!
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Бъдете здрави!

91 Отговори на “МНОГО ЛЕСЕН И АРОМАТЕН ЩОЛЕН С ИЗВАРА”

  1. Здравейте поради липса на извара прготвих щолена със сметана, всичко останало от рецептата спазих, на вид е страхотен, на вкус не съм пробвала надявам се да се е получил. ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

    Харесвам

  2. Невероятно вкусен и ароматен щолен. Аз също закъснях и направих два щолена малко преди Коледа. Единият го излапахме веднага, а другият го “скрих” за след нова година Наистина колкото стои по-хубав става и по-бързо свършва.. Топи се в устата! Експлозия от плодови аромати и масло! Мммм! Благодаря за страхотната рецепта!

    Харесвам

  3. Невероятно вкусен и ароматен щолен. Аз също закъснях и направих два щолена малко преди Коледа. Единият го излапахме веднага, а другият го “скрих” за след нова година Наистина колкото стои по-хубав става и по-бързо свършва.. Топи се в устата! Експлозия от плодови аромати и масло! Мммм! Благодаря за страхотната рецепта!

    Харесвам

  4. Здравейте, Анонимен! Ами вече му е време да го печете. В Германия всички се стараят до Първи Адвент (тази година беше на 29 Ноември) да са готови щолените и сладките. Германката обича в най-семейния и празничен месец да има време за близките си! Бъдете здрави!

    Харесвам

  5. Здравейте,щолена ме грабна от пръв поглед, красота и задължително ще го направя.Искам да попитам, колко време преди Коледа според вас.💓

    Харесвам

  6. О, какви хубави думи! Ама на кого да благодаря? Забравили сте да напишете името си! Радвам се, че ще присъствам понякакъв начин и на Вашия Първи Адвенти, и в България! Прегръдки!

    Харесвам

  7. Сърдечно благодаря, Петя ♥️. Всичко точно изчислено, премерено…. Прекрасна рецепта. Получиха се два малки щолена. В момента са във фурната, мммм, ухае цялата къща. Единия ще го засиля с коледния колет за България, а с другия ще направим репетиция за първия Advent 😋,със сигурност ще трябва да повторя 😉. Направих и сега се охлаждат също два не големи от Дрезденския. И те изграждат чудесно 😃. Е…., не съм ги оформила като теб майсторски, ама….. 😇. Прекрасна си, Петя! 🍀

    Харесвам

  8. Здравейте, Анонимен! Това наименование СЛАДКАРСКА ИЗВВАРА е за БЪЛГАРИЯ. В Германия си купувате просто Quark. Има го във всеки магазин и на много ниска цена. Когато започнахда пиша немски рецепти, много от продуктите липсваха на БГ пазар. Сега ги има с най-различни и странни наименования. Затова в сегашно време пиша в рецептите си и немските, и българските наименования. Но тази рецепта не е коригирана, откакто съм я създала преди много години. Успех! Питайте винаги при неясноти. Имам над 600 само немски рецепти. Отделно вече повече от 1000 български. Поздрави

    Харесвам

  9. По препоръка на моя приятелка попаднах на вашия сайт. Благодаря ви за отговора но живея от много години в Leipyig. Обожавам Щолен но нещо не разбирам. В Lidl не откривам кутия на която да пише сладкарска извара 1 кг. Служителите ми показват шише на Рама. Да не би да е Плодов кварк или гръцко 10% кисело мляко . Надявам се да ми отговориш.

    Харесвам

  10. Здравейте, Ана! В предишни години или поне в началото, когато започнаха да я продават в Лидл, изварата беше на фирма Пилос, в кофички по 1 кг и с наименование Сладкарска извара, сега май са променили името, но от една година не съм се прибирала в България, поради ковид. Посетете моята група във Фейсбук. Там сме коментирали вече темата, а и бихте могла сама да си я приготвите от нормална извара. Успех

    Харесвам

  11. Рецептата е лесна и хубава. Е, има в Ухае на… още много рецепти за щолен с мая, които също са оригинални и немски. Това е просто нов прочит и пак е немска рецепта! Ще Ви хареса! Поздрави

    Харесвам

  12. Това е любим мой сладкиш, имам оригинална немска рецепта,разбира се с мая, но тази много ми хареса и ще я пробвам.Благодаря Ви!

    Харесвам

  13. Здравейте, Мая! Радвам се, че съм полезна с тази рецепта и така Вие сте направили празниците с Вашето семейство по-вкусни и уютни! Прегръдки и нека Новата 2020 година бъде здрава за Вас!

    Харесвам

  14. Рецептата е невероятна!Благодаря, че я споделихте. От няколко години искам да направя щолен, но така и не се реших. С Вашата рецепта направих цели 4. Щастлива нова година на Вас и семейството!

    Харесвам

  15. Когато изварата се заменя с кисело мляко трябва да се внимава с консистенцията на тестото. Добавете още брашно. Е, вкусът не е същият, но…е вкусен щоленът

    Харесвам

  16. Здравейте,Петя!Благодаря Ви за чудесната рецепта!Изпробвах я преди Коледа и днес за втори път отново пека щолен.Чудно вкусен е! :-)Здрава,мирна и щастлива 2020!

    Харесвам

  17. Здравейте Петя! Престраших се да направя щолена. Получи сеееее! Много съм щастлива, че се справих! Благодаря Ви сърдечно за рецептата!Желая Ви щастливи празници с много радост и усмивки!

    Харесвам

  18. Здравейте! Съжалявам, че не сте написали своето име и няма как да се обърна към Вас. Когато се приготвят сладки, сладкиши, щолени, торти се купува марципан, който е като тесто. А другият е вече за директна употрепа. Той затова е и с шоколад отвън. Спокойно добавете марципан в тестото и ще се получи щолен с невероятен вкус. Поздрави

    Харесвам

  19. Здравейте,Благодаря за сполучливата рецепта.От две години правя Вашия щолен и всички много го харесват. Бих искала да попитам обаче може ли да добавя марципан в тестото? И от кой точно да бъде, защото в Лидл съм виждала марципан за месене, като фондан и такъв, като бонбон опакован, в шоколад отвън.

    Харесвам

  20. За първи път правя щолен и със сигурност няма да е за последен. Стана много вкусен. Благодаря за хубавата рецепта 🙂

    Харесвам

  21. Благодаря много, Мария за споделянето! Радвам се, че Вие и Вашите приятели сте останали доволни от рецептата! Дошъл е моментът, тогава да пробвате да направите и щолен с мая. В Ухае на…има много стари немски рецепти за такъв. Опитайте и ще останете очарована от автентичен и незабравим вкус! Поздрави и за много години! Бъдете здрава и до нови срещи!

    Харесвам

  22. С огромно удоволствие приготвих две дози щолен. Направих четири щоленчета от тях….мммм….невероятни. толкова се харесаха на всички вкъщи. Благодаря за страхотната рецепта. Получих най-големите похвали от приятели българи, които живеят в Германия… според тях бях приготвила нещо много по-високо от традиционното, което консумират в Германия. Да сте много здрава и да продължавате с прекрасните рецепти и публикации!

    Харесвам

  23. Петя, за мен е удоволствие да се разхождам из твоето чудно местенце с ухаещи вкуснотийки и не само. За пореден път приготвих този ароматен и много вкусен щолен! Весели празници!

    Харесвам

  24. Петя,мисля да пробвам рецептата, много е лесна за изпълнение, а щоленът иглежда прекрасно.Само ще видя каква извара да взема.Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    Харесвам

  25. Здравейте, Таня! Както и в рецептата съм описала, влючвам фурната да загрее предварително до 180 градуса и пека щолена около 1 час. Все пак наблюдавайте го! Поздрави!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com