ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС

Защо е сполучлив този кекс?
Ами защото, знам колко е трудно на една млада домакиня да постигне перфектния кекс! А знам, защото самата аз имах доста години проблеми с постигането на добрия кекс.
Това беше в годините, когато аз бях в началото на семейния си живот. Бях майка на две малки деца. Нямаше интернет. Моята майка не правеше кекс и нямаше откъде да се науча. Можеше единствено от готварските книги, където никой не описваше с подробности и в детайли, как да постигна сполучлив кекс.
Но… имах късмет, да се запозная с Христина! Наша съседка от периода ни във Волуяк, където живеехме. Бях я поканила на кафе и  кекс, който естествено не беше сполучлив. Тя ме покани на следващия ден у тях на кафе и ме почерпи с перфектния кекс. Христина ми обясни с подробности как да го постигна, с нейното количество продукти.
От тогава до ден днешен, вече 25 години нямам проблеми и днес споделям с Вас – как да получаваме винаги сполучлив кекс.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ДА ФОРМА С РАЗМЕР 22 СМ:
5 яйца
2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
2 ванилии
2,5 ч. ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 с. л. какао
1 черен шоколад за глазурата или пудра захар за поръсване
чашата, която използвах е 150 мл, но ако искате по-голям кекс – вземете чаша с вместимост 250 мл
  • Първата ми работа е да включа фурната на максимална температура – при мен е 250 градуса и да преместя решетката на най-ниското ниво, но не върху дъното на фурната.
  • И понеже технологията много напредва и повечето фурни са с вентилатор е нужно тях да включите на 160 градуса с вентилатор  за предварително загряване. Решетката е по средата.
  • В купа за разбиване, чуквам яйцата и разбивам за 1 минута с миксера.
  • Добавям захарта и ванилията,  разбивам минимум 5 минути на максимална степен на миксера, докато се получи пухкав крем.
  • Добавям олиото и продължавам разбиването, но на слаба мощност.
  • Добавям киселото мляко и разбивам за кратко на слаба мощност.
  • Смесвам брашното и бакпулвера . Добавям към пухкавия крем и разбърквам със шпатулата до получаването на гладък и пухкав крем.
  • Може да се използва и миксер, но само на първа степен. Бапулверът не обича разбиване.
  • Намазвам формата с олио, поръсвам с брашно и така раздрусвам, че брашно да покрие цялата форма. Така по-лесно излиза кекса, след изпичане.
  • Изливам половината от готовото течно, но плътно тесто във формата.
  • Добавям към останалата половина какаото и разбърквам.
  • Изсипвам кафявата смес върху бялата. Не разбърквам.
  • Сега вече идва и важната част – печенето.
  • Слагам кекса в добре нагорещената на 250 градуса фурна. Веднага, след като затворя фурната намалявам на 180 градуса.
  • А когато печете с вентилатор, просто оставяте фурната на 160 градуса.
  • Кексът се пече минимум 1 час. Аз имам вече доста опит и не ми се налага да отварям фурната, за да го гледам. Със сигурност за 1 час се изпича. Когато кексът се пече добре, задължително се пука отгоре по средата. Това е много хубаво за него. Така се изпича още по-добре. Даже има рецепти на такъв вид сладкиши, където се разрязва с нож, за да се пукне по средата. Но това тук не е нужно.
  • След един час, пробвайте като боцнете кекса в най-високата му част, с клечка за зъби. Ако няма тесто по клечката – готов е.
  • Изваждате кекса от фурната, изчаквате около 5 минути и докато е още топъл го изваждате от формата. Задължително обаче с върха на ножа отлепете кекса от формата. После обръщате формата върху решетка. Може да се наложи да го друснете един два пъти и той излиза. Не бива да остава кекса във формата. Така той се овлажнява докато изстива и променя вкуса си.
  • Не бива и да го режете на парчета, докато е още топъл. Ако направите това – той ще бъде влажен при сервиране.
  • Добре изстиналия кекс поръсвам обилно с пудра захар
  • Или пък заливам с разтопен шоколад.
Ако спазвате описаните по-горе стъпки, кексът Ви ще е винаги перфектен!
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук – Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на…!
Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!

137 Отговори на “ВИНАГИ СПОЛУЧЛИВ КЕКС”

  1. Здравейте, разбира се, че може да намалите захарта. Може и с кафява да я замените, за да е по-здравословно. Пак ще се получи. Важното е да разбивате с яйцата до пухкав крем. Успех

    Харесвам

  2. Здравейте, искам да изпробвам рецептата , но заради детето си , искам да сложа само 1 ч. или по-малко захар. Според вас ще се получи ли добре ?

    Харесвам

    • Здравейте! Разбира се, че можете да намалите количеството захар. Можете и да замените с кафява, ако искате. Важното е да разбивате яйцата до пухкав крем. Успех!

      Харесвам

  3. Благодаря за рецептата! Получи ми се перфектен! Това е моята рецепта 😌 аз лично предпочитам по-малко захар, примерно чаша и половина. Признавам обаче, че след толкова опити, този е най-добрият ми кекс 😛 поздрави!

    Харесвам

  4. Здравейте! Пробвах рецептата и наистина се оказа чудесна! До сега не бях попаднала на толкова сполучлива рецепта за кекс! Благодаря Ви много, с интерес ще разгледам и другите Ви рецепти!

    Харесвам

  5. Здравейте, Анонимен! Процента масленост не оказва влияние на качеството на кекс. Аз работя и с 0,1%, и с 3 %. При нас също това се продава основно. Изключвам, обаче турските млека с 10 %. Те не са подходящи.Така, че с което разполагате в момента направете кекс. За много години и да е здраве! Поздрави!

    Харесвам

  6. Здравейте! Киселото мляко с колко % масленост е? Тъй като живея в Италия, при нас се продава „натурално“ кис. мляко предимно 0,1% или 3%.Благодаря Ви предварително за отговора.

    Харесвам

    • Здравейте, най – добрата рецепта за кекс. Откакто попаднах на тази рецепта, вече няколко години, само по нея правя кекса.

      Харесвам

  7. Много благодаря за рецептата! За пръв път ми се получава кексът, а съм пробвала какви ли не начини.

    Харесвам

  8. Правя кекса за десети път и винаги се получава страхотен! При мен се изпича по-добре на вентилатор – 160 градуса. Препоръчвам рецептата на всички близки и приятели като единствената безотказна за наистина пухкав и вкусен кекс. Благодаря ви, че я споделихте с нас! Бъдете здрава и продължавайте да ни вдъхновявате!P.S. Казвам се Фани

    Харесвам

  9. Здравейте, Фани, Цвета, Надя, Ирина и всички, които ми писахте! Радвам се, че мога да бъда полезна с моята рецепта за кекс. Благодаря, че споделихте с мен и моите читатели! Бъдете здрави и не спирайте да приготвяте вкусна храна за любимите си хора. В Ухае на…има още над 2000 рецепти, които ще Ви харесат!Поздрави

    Харесвам

  10. Здравейте. Правя кекса вече няколко пъти и добре се получава. Точно както е по рецептата. Благодаря за която- Фани

    Харесвам

  11. Благодаря сърдечно за рецептата!!!Получи ми се тази вкуснотийка🤗 Спазвах точните указания и вече си имам любимата рецепта за кекс!Използвала съм много от рецептите в блога ви и съм доволна от резултатите.Благодаря!Здраве,иуспехи Ви пожелавам!

    Харесвам

  12. Благодаря за страхотната рецепта! По грешка сложих по-малко брашно, но се получи😊 вкусен и пухкав! Бъдете здрава!

    Харесвам

  13. Много вкусен! Наистина се получи перфектен кекс. Формата ми е по-малка и направих и няколко малки кучета! Домашните се нахвърлиха като че не са яли поне няколко дни! Благодаря от ❤!!! 🥧🥧🥧

    Харесвам

  14. Здравейте Петя, искам да благодаря за сполучливата и добре описана рецепта,следвах я стъпка по стъпка и резултата беше наистина вкусен и пухкав кекс, бях се отказала да експериментирам с рецепти за кекс, а сега с вашата рецепта наваксвам, правя го често и е любим на цялото семейство! Бъдете здрава и все така всеотдайна!

    Харесвам

  15. Фантастичен кекс! Вчера го правих по Вашата рецепта и се получи невероятно вкусен. Пекох го на вентилатор на 160 градуса за 50 минути. Мното го харесаха вкъщи и днес ще правя пак. Благодаря, че споделяте хубавите си рецепти с нас! Хубав и усмихнат ден! Еми

    Харесвам

  16. Привет, Анонимен! Браво за сполучливия кекс! Благодаря, че сте попаднали на моята рецепта и сте ми се доверили! Пожелавам здраве!

    Харесвам

  17. Здравейте . Повече от половин час кекса ми е във фурната , разпукал се е отгоре …с две думи всичко като по часовник . Цял час тичам из града да търся форма за кекс че тук всичко е затворено заради корона . От години не съм правила кекс . Попаднах на рецептата и просто ми се дояде . Много добре се получава . Благодаря за отличната рецепта . Сложих и малко настъргана лимонова кора . Само как ухае …..лека вечер и бъдете здрави 🤗🤗🤗

    Харесвам

  18. Здравейте, Мартина! Длетавото е от това, че сте го нарязала топъл. А тайната в отлепянето от металната форма е изчакването. Металната форма я намазвате с мазнина, поръсвате хубаво с брашно, като излишното го изсипвате. След изпичането, вадите от фурната и изчаквате поне 10 минути и чак тогава вадете от формата върху решетка да изстине напълно. В никакъв случай не го режете топъл, защото остава длетав. Успех

    Харесвам

  19. Здравейте! Кекса се получи чудесно! Единствено остана една идея по тиклав, но това си го обяснявам, че е от силиконовата форма. Следващият ще го направя в металната, но ще видя как ще се справя с отлепването.

    Харесвам

  20. Здравейте, Анонимен! Радвам се, че сте доволен от рецептата! А за мъфини има вече рецепта в блога. Напишете в търсачката РЕЦЕПТА ЗА СПОЛУЧЛИВИ ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ и там ще намерите ключът към технологията за мъфини! Поздрави

    Харесвам

  21. Здравейте, веднъж го направих. Много ми хареса. Сега го чакам да изтине. Замених часто от брашното с нишесте. Добавих и боровинки. Може ли да споделите как се пече този кекс във форми за мъфини? Ключът за мен е в описанието на технологията. Благодая предварително.

    Харесвам

  22. Здравейте, благодаря за прекрасната рецепта. Върнахте ме в детството, от което с усмивка си спомням за този кекс. Правя го всяка седмица и не спирам да го разпространявам сред приятели. Успешна година! И повече усмивки!

    Харесвам

  23. Получи ми се абсолютно същия резултат като на снимката :-). И вкусът е балансиран. Благодаря за подробните указания и споделените трикове за бъркане и печене на сладкиши!

    Харесвам

Вашият коментар

Create a website or blog at WordPress.com